Kartelno nastopali tudi Microsoft, Oracle, Novell, Sun, IBM in drugi

Matej Huš

23. okt 2014 ob 13:35:45

Najbolj znana skupinska tožba zaradi kartelnega dogovarjanja o prepovedi novačenja zaposlenih in umetno zniževanje plač, ki je doletela Apple, Google, Adobe in Intel, bo dobila svoje naslednike. Iste bližnjice za nižje plače sta ubirala tudi Microsoft in Oracle, proti katerim so vložili tožbi, obetajo pa se tudi nekaj drugim podjetjem.

Prvi primer se je zdel zaključen maja, ko se je zgornja četverica sporazumela, da bo delavcem izplačala 325 milijonov dolarjev odškodnine. Podjetja so namreč sklenila pakt, da ne bodo drugo drugim speljevala zaposlenih, kar je izkrivljalo trg dela in povzročilo umetno zniževanje plač (oziroma bolje rečeno, zaviralo njihovo naravno rast). Sodnica je avgusta poravnavo razveljavila, ker je ponujeni znesek ocenila kot prenizek, četverica pa je namesto višje ponudbe na sodišče naslovila pritožbo.

Tekom sojenja pa so se razkrile podrobnosti, ki vpletajo tudi druga podjetja. Sporočila, ki sta si jih izmenjevala Google in Apple, kažejo, da je bilo v sporazum o nenapadanju vključenih bistveno več podjetij. Med njimi so bolj znana Mirosoft, Oracle, Ebay, Dell, IBM, Sun, Novell, Comcast in Dreamworks. Podjetja so se dogovorila različne stvari, od prepovedi snubljenja zaposlenih pri konkurenci do skupne politike oziroma zgornje meje plač. Skupaj je bilo prizadetih več kot milijon zaposlenih, kar ni malo.

Čeprav pravosodno ministrstvo zoper ta podjetja ni ukrepalo, medtem ko zoper četverico (ter Lucasfilm, Pixar in Intuit, ki pa so se tudi v civilnem postopku uspešno poravnali) seveda je, to ne izključuje civilnih tožb. Zoper Microsoft in Oracle sta že vloženi tožbi, kjer tožnika skušata tožbi povečati v skupinski tožbi. Microsoft odgovarja, da je pravosodno ministrstvo leta 2009 odločilo, da postopka zoper njih ne bo vodilo, torej naj ne bi bilo dokazov za kakršnokoli nezakonito početje. V prihodnosti pričakujemo tožbe tudi zoper ostala podjetja.