Apple, Google, Intel in Adobe sedaj ponujajo 415-milijonsko odškodnino

Matej Huš

17. jan 2015 ob 00:15:26

Nadaljuje se skupinska tožba zaposlenih v Applu, Googlu, Intelu in Adobu zoper delodajalce, ker so se ti kartelno dogovorili, da ne bodo drug drugemu speljevali delavcev, zaradi česar so bile plače nižje, kot bi bile na prostem trgu. V postopku iz leta 2012 se je trojica podjetij Intuit, Pixar in Lucasfilm že poravnala in delavcem izplačala 20 milijonov dolarjev odškodnine, velika četverica pa se še ni uspela sporazumeti. Nova ponudba znaša 415 milijonov dolarjev.

Lani maja so predlagali 325 milijonov dolarjev odškodnine za skupno 64.000 prizadetih zaposlenih, a je sodnica Lucy Koh to zavrnila. Ocenila je, da mora biti odškodnina vsaj sorazmerna tisti, ki so jo izposlovali v trojici Intuit, Pixar in Lucasfilm ali večja, ker sta bila Googlov Eric Schmidt in Applov Steve Jobs gonilni sili dogovarjanja. Četverica se je na odločitev pritožila, delavce pa opozorila, da naj ne tvegajo s sodnim postopkom pred poroto, saj lahko tam ostanejo praznih rok.

Nova ponudba tega tedna pa znaša 415 milijonov dolarjev, kar na posameznega tožnika znese okrog 6500 dolarjev. To je manj kot deset odstotkov letne plače inženirja, zato so ponovno glasni očitki, da podjetja ponujajo občutno premalo. Ne pozabimo, da gre za obdobje med leti 2005-2009. Četverica pa seveda poudarja, da je treba upoštevati gotovost izida. Poravnava ponuja zanesljiv izplen, medtem ko bi bil rezultat postopka pred poroto precej negotov, predvsem pa dolgotrajen in tudi drag. Sodni stroški niso majhni. Za ilustracijo: trenutni dogovor predvideva tudi plačilo sodnih stroškov tožeče stranke v najvišji višini 81 milijonov dolarjev!

Če ponudbe ne bodo sprejeli, se bo aprila začel sodni postopek. Sodnica je lani ocenila, da je spodnja meja sprejemljive odškodnine 380 milijonov dolarjev (sorazmerno na 20 milijonov dolarjev prve trojice in število zaposlenih), torej je možno, da bo nova ponudba uspešna. So pa tožniki zahtevali devet milijard dolarjev, kar pa je okrog 10 odstotkov letnega dobička podjetij! Četverica medtem poudarja, da niso krivi in da poravnavo ponujajo zgolj zato, da bi privarčevali čas in denar, nikakor pa ne priznavajo kakršnekoli krivde. Klasika.