Apple, Google, Adobe in Intel plačali 325 milijonov zaradi kartelnega dogovarjanja

Matej Huš

24. maj 2014 ob 20:26:12

Apple, Google, Adobe in Intel so se na sodišču sporazumeli (dokument), da bodo plačali skupno 324,5 milijona dolarjev v postopku, v katerem jim zaposleni očitajo kartelno dogovarjanje, ki je umetno zniževalo plače. V skupinski tožbi je proti podjetjem nastopilo več kot 64.000 zaposlenih, načelni dogovor so dosegli 24. aprila, včeraj pa je dokumentacija postala javna. Višino odškodnine mora potrditi še sodnica Lucy Koh, ki jo poznamo iz sage Samsung-Apple.

Gre za postopek iz leta 2012, ko je skupina inženirjev tožila Apple, Google, Intel, Adobe, Intuit, Pixar in Lucasfilm zaradi njihovega dogovora, da ne bodo novačili zaposlenih iz drugih podjetij, kar bi povzročilo dodatno tekmovanje in dvig plač. Zaradi tega so imeli zaposleni nižje plače, kot če bi deloval prosti trg in se podjetja ne bi sporazumela o tem, da drugo drugemu ne bodo hodila v zelje.

V sodnem procesu je luč sveta ugledalo precej dokumentov, ki so potrjevali te dogovore. Tak primer je kadrovik v Googlu, ki je leta 2007 izgubil službo, ker je poskusil v Google pritegniti zaposlenega iz Appla. Eric Schmidt je to sporočil Stevu Jobsu po elektronski pošti, ki se je na sporočilo odzval s smeškom. Googlov Sergey Brin je na primer ostalim v podjetju poslal sporočilo, v katerem jih je opozoril, da Jobs ne mara vabljenja Applovih zaposlenih, zato naj tega ne počno, ker bi to pomenilo vojno. Jobs je bil precej zadovoljen, ko je dobil potrditev, da je Googlova uprava osebno posredovala, da so preprečili medsebojno novačenje zaposlenih.

Tožniki so sicer zahtevali tri milijarde dolarjev odškodnine in so po razglasitvi sedanje višine jasno povedali, da se jim to zdi premalo, a bo očitno ostalo pri tej številki. To pomeni, da bo vsak tožnik dobil nekaj tisoč dolarjev, odvisno od njegovega staža - gre namreč za obdobje med leti 2005-2010. Skupno odškodnina predstavlja 0,4 odstotka četrtletnih prihodkov omenjenih podjetij.

Lucasfilm, Pixar in Intuit, ki so bili tudi obtoženi v prvotni tožbi, so se že lani sporazumeli, da bodo plačali 20 milijonov dolarjev. Skupno so namreč pokrivali približno osem odstotkov zaposlenih, ki so se pridružili tožbi, tako da sta zneska primerljiva.