Tri mesece po hekerskem napadu nemški parlament še vedno ranljiv

Matej Huš

13. avg 2015 ob 11:15:16

Tri mesece po hekerskem napadu na nemški parlament, za katerega so Nemci obtožili Rusijo, incident še vedno ni saniran. Mesec dni po napadu je bil trojanec še vedno aktiven, njegova odstranitev pa sploh ni enostavna, ker se skriva tudi v firmwaru in drugod. Omenjala se je celo radikalna možnost, da bo treba zamenjati celoten računalniški sistem. Sedaj je vmes prišla grška kriza in računalniški sistem ostaja neočiščen in ranljiv.

Konec julija so nemške poslance obvestili, da bodo veliki postopek čiščenja in zamenjave sistema začeli danes, zaradi česar bodo do ponedeljka brez dostopa do službenega omrežja in elektronske pošte, kasneje pa bodo morali ponastaviti vsa gesla. Ker do konca avgusta v Nemčiji trajajo parlamentarne počitnice, poseg ne bi smel preveč ovirati delovanja parlamenta. Situacijo je zapletla grška kriza, saj v teh dneh poteka dogovarjanje o novem posojilu tej državi. Zaradi tega so se v nemškem parlamentu odločili, da za nedoločen čas preložijo vzdrževalna dela na sistemu. Prihodnji teden se utegne primeriti izredno zasedanje nemškega parlamenta, kjer bo treba potrjevati nov paket pomoči, zato si ne morejo privoščiti izpada parlakoma (internega komunikacijskega sistema). Nemški parlament tako do nadaljnjega ostaja ranljiv.

Kdo je trojanca v resnici poslal nad Nemce, ni jasno. Je pa Die Welt lepo opisal dogajanje, ki je vodilo do odkritja vdora. Začelo se je kot rutinska preiskava spama oziroma normalnega poizkusa vdora 8. maja letos, štiri dni pozneje pa so dobili informacijo, da sta dva računalnika stopila v stik z IP-naslovom v Vzhodni Evropi, od koder se širijo virus in trojanci. Šlo je za računalnika dveh poslancev - enega iz CDU-ja in enega iz Levice.