Nemški parlament vendarle ukrotil okužbo s trojancem

Matej Huš

25. avg 2015 ob 08:00:04

Po dobrih treh mesecih so v nemškem parlamentu uspeli odstraniti okuženo programsko in strojno opremo, ki je bila kompromitirana v maja odkritem napadu na Parlakom, za katerega so Nemci obtožili Ruse, a trdih dokazov za te obbtožbe nimajo. Junija smo poročali, da se je virus v sistem zažrl globlje, kot so pričakovali, tako da tudi sredi avgusta sistema še vedno niso očistili. Dezinfekcija je morala počakati na parlamentarne počitnice in razrešitev grške krize, da so si lahko privoščili štiridnevno prekinitev elektronskih poti, potrebno za temeljito čiščenje. Parlakom so izklopili v četrtek in ga včeraj opoldne ponovno zagnali.

Kaj točno so zamenjali in prenovili, iz varnostnih razlogov niso želeli izdati. Po neuradnih informacijah so zamenjali programsko opremo in vse strežnike. Prav tako so morali poslance podučiti o osnovnih informacijskih kompetencah in samozaščiti - vključno z izbiranjem varnih gesel, saj je bil glavni vektor za večino nesnage obisk sumljivih spletnih strani ter odpiranje nevarnih priponk v elektronski pošti. Pričakujejo, da bodo napadalci tudi v prihodnosti skušali napadati parlament, zato velja dodatna previdnost. Eden večjih problemov je bila tudi raba domačih prenosnih računalnikov na službenem omrežju, ki so bili neustrezno zaščiteni.

Natančen obseg napada in količina odtujenih informacij še vedno nista znana, kar je vznejevoljilo tudi poslance. Upajo pa, da je bil napad zadostno opozorilo, da bodo varnostne prakse, kot je šifriranje elektronske pošte idp., v parlamentu postale samoumevne. Doslej namreč diski v prenosnikih niso bili šifrirani, raba domačih nezaščitenih računalnikov je bila dovoljena itd.