Nemški parlament bo začel uporabljati e-pošto namesto telefaksov

Matej Huš

1. jun 2024 ob 12:37:39

V Nemčiji ima še vedno velika večina podjetij telefakse, marsikod pa jih celo še redno uporabljajo. Več kot štiri petine nemških podjetij jih še uporablja, od tega tretjina pogosto ali zelo pogosto. Šele sedaj pa se je nemški parlament odločil, da sami ne bodo več uporabljali telefaksov. Do konca meseca jih bo bundestag zamenjal z elektronsko pošto (ki jo seveda že uporabljajo).

Še pred petimi leti je bil telefaks v nemškem parlamentu ključno orodje. Poslanci so na primer poslanska vprašanja vladi zastavljali prek telefaksa, pri čemer je bil eden izmed argumentov tudi veljavnost. Enako veljalo tudi za vsa druga opravila, na primer razne predloge, zahtevke in podobno. Natisnjen in podpisan dokument, ki so ga poslali po faksu, je imel pravno veljavnost, elektronska sporočila pa tedaj še ni. Da se bodo lahko znebili telefaksov, so morali najprej popraviti zakonodajo.

Parlament seveda ni edina nemška institucija, ki se še vedno močno naslanja na staro tehnologijo. Tudi v vojski so telefaksi pomembne naprave, nad čimer zavezniki niso navdušeni. Mednarodni denarni sklad pa je Nemčijo že večkrat opozoril, da morajo zmanjšati obseg papirne birokracije in se hitreje digitalizirati.