Nemški parlament ne zna odstraniti trojanca

Matej Huš

11. jun 2015 ob 07:50:38

Minuli mesec so v nemškem zveznem parlamentu ugotovili, da so neznani napadalci – osumili so Rusijo – napadli računalniški sistem. Dobre štiri tedne po napadu Nemci še vedno niso uspeli sčistiti svojega sistema, zato razmišljajo celo o izrednih ukrepih, kot je zamenjava vse strojne in programske opreme.

Spiegel piše
, da je trojanec, ki je napadel informacijski sistem parlamenta, še vedno aktiven in da še vedno opravlja svoje delo, torej pošilja informacije prek interneta svojim piscem. Ker ga še vedno niso uspeli odstraniti, se resno omenja možnost zamenjave vse strojne opreme, kar bi stalo milijone. Ni sicer jasno, kolikšen del bi bilo treba zamenjati, saj novi črvi, ki se skrivajo tudi po firmwaru in drugod, onemogočajo odstranitev z enostavnimi prijemi, kot je formatiranje diska in ponovna namestitev sistema. Zvezni Urad za varnost v informacijski tehnologiji (BSI) je zato začasno del prometa preusmeril na bolje varovan tajni del mreže, ki pa ne more prevzeti vsega prometa niti ne more biti to trajna rešitev.

Pomoč je že ponudila nemška protiobveščevalna služba BfV (Bundesamts für Verfassungsschutz), a se Parlament še ni odločil, ali jo sprejme. Nekateri poslanci imajo namreč pomisleke, da bi protiobveščevalni službi dovolili vmešavanje v civilne zadeve. Drugi odgovarjajo, da so prvi očitno nekoliko čez les, če imajo raje vohunjenje tujih obveščevalnih služb, namesto da bi jim pomagale lastne. Danes bosta o težavah razpravljala pristojni odbor za IT ter Svet starešin (Ältestenrat), poslanci pa se bodo opredelili do pomoči BfV.