Facebook izdelal prvo brezpilotno letalo za internetno povezljivost

Matej Huš

2. avg 2015 ob 14:06:04

Facebook je dokončal izdelavo prvega primerka brezpilotnega letala, s katerimi namerava v prihodnosti z višine 20-30 kilometrov zagotavljati dostop do interneta v krajih brez žične povezljivosti. O projektu so javnost prvikrat izčrpneje informirali lani septembra, sedaj pa so pokazali nekaj fotografij in tehnične specifikacije gotovega primerka. Prve preizkusne lete načrtujejo že letos.

Letalo so poimenovali Aquila in je sestavljeno v Veliki Britaniji. Izdelano je iz ogljikovih vlaken, da je čim lažje in trdnejše. Na višini 20-30 kilometrov je atmosfera le še nekaj odstotkov tiste ob površju, zato je tudi vzgona bistveno manj. Aquila ima dolga krila, ki merijo okrog 35 metrov (podobno kot Boeing 737), obenem pa tehta vsega 450 kilogramov. Krila opravljajo dvojno funkcijo, saj nudijo vzgon, hkrati pa so na njih sončne celice, ki podnevi polnijo baterije. Ponoči se bo letalo spuščalo proti 20 kilometrom in bo delovalo na baterijski pogon (zaradi spuščanja bo potrebovalo manj energije), podnevi pa se bo dvignilo na 30 kilometrov in bo baterije polnilo.

Posamezno letalo bo z internetno povezljivostjo pokrivalo območje na zemlji s polmerom 50 kilometrov. Na tleh bodo majhne antene, ki bodo signal sprejemale in oddajale Wi-Fi ali LTE. Komunikacijska oprema in baterije so v trupu letala. Posamezno letalo naj bi jadralo več mesecev (predvidoma 90 dni), potem pa bo lahko mehko pristalo na tleh za potrebe vzdrževanja.

Facebook je tudi izpolnil komunikacijo med letali. Za učinkovitejše pokrivanje področja z internetom bo v bližnji okolici na nebu več letal, ki bodo med seboj komunicirala prek usmerjene laserske povezave. V laboratorijskih poizkusih jim je uspelo doseči hitrosti nekaj deset gigabitov.

Mimogrede je Facebook pomiril skeptike, ki so se bali, da bodo prek svojih letal nudili le omejen dostop do interneta, in sicer zgolj do svojih in partnerskih storitev. Facebook je dejal, da nimajo nobenega namena postati ponudnik dostopa do interneta. Razvili in postavili bodo infrastrukturo, ki jo bodo potem najemali lokalni operaterji.