Satelitski podatki kažejo na podobnost obeh nesreč Boeinga 737 Max

Matej Huš

14. mar 2019 ob 21:23:23

Po dvodnevnem oklevanju je tudi ameriška Agencija za letalstvo (FAA) prizemljila letala Boeing 737 Max, potem ko so to storile vse druge večje države, vključno s celotno EU. ZDA so se dolgo upirale tej potezi, češ da so letala varna, a jih je na koncu prepričal tudi strah potnikov, ki so že odpovedovali lete na teh letalih. Izvorni razlog ostaja nepojasnjeno strmoglavljenje dveh enakih in novih letal v pol leta. Glavni razlog za skrb je podobnost nesreč, saj sta se obe zgodili v isti fazi leta in sta po besedah očividcev tudi potekali podobno. Letalo je po vzletu izgubljalo in pridobivalo višino, dokler ni treščilo v tla.

Trenutno se največ govori o novem sistemu MCAS, ki ga ima ta model leta zaradi spremenjenega položaja motorjev, kar vpliva na krmilne in aerodinamične lastnosti. Boeing je sporočil, da bodo v prihajajočih tednih pripravili nadgradnjo sistema, kar seveda ne pomeni, da je ta sistem kriv za nesrečo. Je pa, tako kaže, odigral neko vlogo in bil verjetno eden izmed dejavnikov, ki so vsaj posredno botrovali nesreči.

Novi podatki so prispeli s satelitske telemetrije. Vršilec dolžnosti direktorja FAA Dan Ewell je v intervjuju za NPR dejal, da so se za prizemljitev odločili na podlagi novih informacij, ki so jih dobili od ADS. Gre za sistem, ki sicer obstaja že skoraj dve desetletji, a smo se ga resneje zavedli po izginotju letala malezijske družbe leta 2014 nad Indijskim oceanom. Sistem bo za večino letal obvezen od leta 2020, v EU pa je že. Podatke ADS dobivajo tudi sateliti in prav to omogoča analizo nekaterih podatkov tudi brez črnih skrinjic.

Podatki kažejo, da sta imeli obe letali Boeing 737 Max, ki sta strmoglavili, zelo podoben profil leta in sorodne težave. FAA je v uradni izjavi dejala, da nove informacije z razbitine skupaj s podatki s satelitov kažejo na nekatere podobnosti med letoma, ki upravičujejo nadaljnjo preiskavo možnega istega vzroka. To, prevedeno iz latovščine, pomeni, da FAA sumi, da bi lahko letali imeli isti problem, a tega ne more potrditi ali ovreči, dokler preiskava ne bo končana. Črno skrinjico z etiopskega letala sicer analizirajo v Franciji.

Iz Boeinga medtem prihajajo zagotovila, da so letala povsem varna, a da seveda podpirajo vsako preiskavo in vse ukrepe za zmanjšanje tveganja. Podjetje ima trenutno prodanih in še nedobavljenih 4661 letal Boeing 737 Max. Za zdaj še niso prejeli nobenih odpovedi. Delnice podjetja so v primerjavi s petkom pred drugo nesrečo 11 odstotkov niže.