Pri Applu nič novega: poslovni rezultat v presežkih, delnice kot kamen

Matej Huš

22. jul 2015 ob 22:44:40

Applu se ponavlja predlanska oziroma lanska zgodba. Po objavi odličnih poslovnih rezultatov za preteklo četrtletje, ki sicer niso rekordni, saj je tretje fiskalno četrtletje (april-junij) običajno najbolj zaspan del poslovnega leta, a so še vedno boljši kot lani in presegajo napovedi analitikov, so delnice podjetja izgubile skoraj osem odstotkov. (Potem, ko so letos pridobile skoraj tretjino vrednosti.)

V minulih treh mesecih so Applovi prihodki od prodaje dosegli 49,6 milijarde dolarjev (32 odstotkov več kot v enakem obdobju lani), čisti dobiček pa je znašal 10,7 milijarde dolarjev (45 odstotkov več kot lani, preračunano na delnice s pravico do dividence). Bruto marža se je povečala za 0,3 odstotne točke na 39,7 odstotka. Upravni odbor je sklenil, da so imeniki delnic upravičeni do četrtletne dividende v višini 0,52 dolarja (delnica je vredna 125 dolarjev, torej je dividendni donos na letni ravni 1,6 odstotka). Presečni dan za upravičence je 10. avgusta.

Rezultati so nekoliko boljši od napovedi analitikov, zato bi bil padec delnice lahko precejšnje presenečenje. V resnici gre za reprizo že videnega. Apple je že deveto četrtletje zapovrstjo presegel napovedi analitikov, česar so se vlagatelji že navadili. Od podjetja zato sedaj zahtevajo, da se povečuje odstotek, za katerega presegajo napovedi analitikov, kar je dolgoročno izjemno težko. In tako je takoj po objavi izpuhtelo več kot 60 milijard dolarjev tržne kapitalizacije podjetja.

Razčlemba rezultatov po kategorijah in geografskih področjih kaže, da se Applu za zdaj ni ničesar bati. Apple sicer razkriva podatke po kategorijah iPhone, iPad, Mac, storitve in ostalo, zato ne moremo do podatkov o prodaji pametne ure, ki bi bili najbolj zanimivi. Izvršni direktor Cook je potrdil, da so se za to politiko odločili že septembra, da konkurenci ne bi preveč razkrivali. Je pa Cook dejal, da imajo več naročil, kot lahko ur ta hip proizvedejo, a da je prodaja še vedno rekordna. Prodali so 4,8 milijona Macov, 11 milijonov iPadov, 47,5 milijona iPhonov (kar je nekoliko manj od pričakovanj). Kar se tiče geografske razporeditve, pa Apple že dve tretjini prihodkov ustvari izven ZDA. Najhitreje rastoč trg je Kitajska, kjer je Apple že drugo četrtletje prodal več kot v Evropi.