Meta bo ustvarjalcem v Horizon Worlds pobrala skoraj polovico prihodkov

Jurij Kristan

18. apr 2022 ob 11:12:02

Iz Mete so se oglasili z nekaj pojasnili glede razvoja vsebine za njihovo virtualno okolje Horizon Worlds: zase želijo kar 47,5 odstotka denarja, ki ga bodo uporabniki plačali za dodatke za avatarja in sorodno digitalno vsebino.

Mark Zuckerberg ima velike načrte z virtualnimi okolji, ki jih tržniki zadnja leta nazivajo z razvpito krilatico metaverzum. Podjetje je lansko poletje predstavilo aplikacijo za VR sestankovanje Horizon Workrooms, decembra pa je na področju ZDA in Kanade lansiralo še dejansko VR družbeno omrežje Horizon Worlds. Gre za neposrednega tekmeca okoljem, kot so Roblox, Rec Room in Second Life; čeprav je trenutno še omejeno na imetnike VR naočnikov Quest, pa Meta še za letošnje leto napoveduje prihod na pametne telefone in konzole. Severnoameriškega preizkusa se je že udeležilo več sto tisoč oseb, živahna pa je tudi razvijalska skupnost, ki je napravila prek 10.000 "svetov", se pravi samostojnih VR prostorov znotraj Horizon Worlds, podobno kot lahko dizajnerji v Second Lifu postavljajo hiše. Pred tednom dni so v Meti pričeli tudi s preizkušanjem načinov monetizacije teh procesov, se pravi z mikroplačili za virtualno pohištvo, vstopnice na dogodke in dodatke za avatarje, ki jih ustvarijo zunanji razvijalci.

Podrobnosti pa so za nadebudne izdelovalce takšne mikrovsebine pomenile precej hladen tuš. Kot je Metin šef za Horizon, Vivek Sharma, povedal za CNBC, bodo ustvarjalci plačali dvojno dajatev od vsote, ki jo bodo za njihove predmete odšteli uporabniki okolja: najprej 30 odstotkov trgovini Quest Store, nato pa še 17,5 odstotkov od prvotne vsote sami platformi Horizon Worlds; se pravi skupno 47,5 odstotkov. To je videti ogromno in je že povzročilo veliko nejevolje v skupnosti, sploh ob dejstvu, da se v industriji trenutno vodi boj proti Applovi in Googlovi 30-odstotni dajatvi na njunih tržnicah. Toda obenem je treba povedati, da so v takšnih VR okoljih "davki" dostikrat višji preprosto zaradi dejstva, da tu skrbnik platforme avtorjem vsebin ne le omogoča prodajo, temveč vsebino tudi dejansko poganja in dostikrat ponuja še orodja za razvoj. Roblox je denimo zadnje leto zelo razvpit zaradi stopnje dajatev, ki velja za oderuško: v povprečju ustvarjalci vidijo le 36 odstotkov denarja od prometa z mikrotransakcijami, dosti od njih celo samo četrtino. Mikroplačila sicer ne bodo edini vzvod za zaslužek podjetja v Horizon Worlds, saj v Meti že preizkušajo tudi oglasne prostore podjetij, kakršni so se v Robloxu v zadnjem času že namnožili.