Apple s solidnim četrtletjem

Matej Huš

3. avg 2024 ob 13:45:26

Apple je v minulem četrtletju dosegel pričakovanja investitorjev in vodstva, so sporočili iz podjetja. Ustvarili so 85,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je povzpel na 21,5 milijarde dolarjev, kar je osem odstotkov več kot lani. Delnica na objavo rezultatov praktično ni reagirala.

Najslabše se je Apple odrezal na Kitajskem, kjer je prodaja padla za šest odstotkov, saj je konkurenca huda. Glavni konkurent je Huawei, na trgu pa je še kopica drugih proizvajalcev pametnih telefonov. Apple še vedno levji delež prihodkov ustvari prav s prodajo iPhona, ki se je sicer nekoliko skrčila na 39,3 milijarde dolarjev (lani 39,7 milijarde dolarjev). Delež prihodkov od iPhona vztrajno pada in je dosegel najnižjo raven v zadnjih štirih letih, kar kaže na večjo raznolikost poslovanja.

Povečanje prihodkov je v glavnem posledica boljše prodaje storitev in iPada. V segmentu Apple TV+ in Apple Music je bila rast kar 14-odstotna. V prihodnosti Apple zelo veliko pričakuje od umetne inteligence, ki jo v svoji izvedbi imenujejo Apple Intelligence. Tim Cook je večji del tiskovne konference porabil za predstavljanje te novosti, ki so jo napovedali na WWDC. AI bo na voljo le na iPhonu 16, zato pričakujejo boljšo prodajo tudi zaradi tega. O Apple Vision Pro pa je dejal le, da je zanj razvitih že 2500 aplikacij, ni pa komentiral prodaje.