Microsoft z rekordnim dobičkom ni izpolnil pričakovanj

Matej Huš

31. jan 2024 ob 22:16:16

Microsoft je včeraj razkril poslovne rezultate minulega četrtletja, ki je po njihovem štetju že drugo četrtletje fiskalnega leta 2024. V četrtletju, ki se je končalo decembra, so ustvarili 62 milijard dolarjev prihodkov, kar je 18 odstotkov več kot pred tem. Čisti dobiček se je povišal za tretjino in je znašal 21,9 milijarde dolarjev, dobiček iz poslovanja pa je znašal celo 27 milijard dolarjev. Ob tem so poudarili še, da so 13. oktobra dokončali prevzem Activision Blizzarda.

Kljub načeloma pozitivnim rezultatom, ki so celo presegli pričakovanja, je bil trg ravnodušen. To ni presenetljivo, saj so bila v vrednotenja delnic vračunana zelo visoka pričakovanja. Delnica je v minulem letu pridobila 70 odstotkov vrednosti, s čimer je Microsoft nedavno celo prehitel Apple po tržni kapitalizaciji in postal najbolj vredno (tehnološko) podjetje na svetu s tremi bilijoni dolarjev. V tednih pred objavo rezultatov so investitorji še dodatno podžgali ceno, ker so računali na kakšno zelo pozitivno presenečenje v bilancah - Microsoft je navsezadnje pomemben investitor v OpenAI, hkrati pa nudi umetno inteligenco v čedalje več svojih izdelkih. To se ni zgodilo in delnica je izgubila dva odstotka. V minulem kvartalu je podjetje delničarjem vrnilo 8,4 milijarde dolarjev prek dividend in odkupov lastnih delnic.

Microsoft je v oddelku za oblak in umetno inteligenco prihodke povišal za 30 odstotkov, v celotni diviziji inteligentni oblak (strežniški izdelki, oblačne storitve, umetna inteligenca, Azure) pa za 20 odstotkov na 26 milijard dolarjev. S tem je to tudi največji oddelek. Divizija za programsko opremo za storilnost in poslovne procese je ustvarila 19 milijard dolarjev prihodkov - sem sodijo Office, LinkedIn, Dynamics in podobno. V divizji za domače izdelke (Windows, Xbox, Bing, oglaševanje) pa so z 19-odstotno rastjo ustvarili 17 milijard dolarjev.