Hacking Team in Boeing razmišljala o okužbah prek brezpilotnega letalnika

Matej Huš

20. jul 2015 ob 18:30:41

Dokumenti, ki curljajo na internet po vdoru v italijanski Hacking Team, razkrivajo številne zanimive podrobnosti o delovanju tega italijanskega podjetja. The Intercept razgalja tudi, kako sta se Hacking Team in Boeingova podružnica pogovarjala o razvoju opreme, ki bi jo naložili na brezpilotni letalnik (drone), da bi lahko oddaljeno okužili tarče. Podjetji sporočil, iz katerih vejejo te informacije, ne želita komentirati.

Gre za podjetje Insitu iz zvezne države Washington, ki je v lasti Boeing Defense, Space & Security in se ukvarja z izdelavo avtonomnih letalskih plovil. V pobeglem sporočilu najdemo seznam projektov, na katerih dela Hacking Team. Visoko je izdelava sistema za okužbo računalnikov kar prek letalnikov. Eden izmed njihovih inženirjev je že raziskoval ta projekt, in sicer je moral proučiti izvedljivost izdelave majhne naprave za okužbo, ki je odporna in dovolj prenosna, da jo lahko namestimo na letalnik.

Vse skupaj si je očitno zamislil Insitu, ki je pristopil k Hacking Team s tovrstnim predlogom. Insitu ima že dolgo zgodovino proizvodnje avtonomnih sistemov, med njimi tudi letalnikov, ki jih prodaja vojski in organom pregona v ZDA in drugod. Ideja je vzniknila na sejmu IDEX (International Defense Exhibition 2015), kjer so si predstavniki Insita ogledali storitve Hacking Teama, zato jih je začelo zanimati, kaj zmore njihov rootkit Galileo. V Hacking Team so njihovo pošto vzeli resno in jo skomunicirali znotraj podjetja.

Zamisel je bila precej preprosta. Na letalnik bi namestili ustrezno strojno in programsko opremo za prestrezanje signalov omrežij WiFi in oddajanje. Če bi se računalniki povezovali v nezaščitena omrežja v bližini, bi lahko v promet vrinili škodljivo programsko opremo in jih okužili z uporabo TNI (Tactical Network Injector).

Za zdaj kaže, da Insitu in Hacking Team dlje kot od izmenjave sporočil v sodelovanju nista prišla. Zataknilo se je že pri vprašanju, kateri dogovor o nerazkrivanju bodo podpisali (Insitujev ali Hacking Teamov). Zaradi pravnih nejasnost, ker zakonodaja v Italiji in ZDA ni enaka, so oboji želeli podpis svojega. ArsTechnica piše tudi, da so bili pri Hacking Teamu že prej skeptični do Boeingovega samouničljivega telefona.