ZDA: izbruh ošpic urno spreobrnil nasprotnike cepljenja

Dare Hriberšek

11. feb 2019 ob 19:33:39

Na območju Clark County, v zvezni državi Washington, je zaradi izbruha epidemije ošpic povpraševanje po cepivu naraslo za okoli 500 %. Doslej so namreč našteli 50 obolelih in enajst posameznikov, pri katerih sumijo na okužbo, številke pa že kak mesec počasi naraščajo, zato so morali razglasiti splošno nevarnost za javno zdravje.

Med obolelimi je kar 43 otrok, ki pred tem niso bili ustrezno cepljeni in strokovnjaki so se že nekaj časa bali, da bo prišlo do česa takega. Clark County je bil namreč eno od središč skepticizma proti cepljenju, večinoma spodbujenega s polinformacijami sodobnih borcev proti tovrstni preventivi. V šolskem letu 2017-18 je bilo tako cepljenih le 76,5 % predšolskih otrok, zadosten delež precepljenosti, ki po mnenju strokovnjakov lahko zaustavi širjenje epidemije, pa znaša med 92-94 %. Še več, v začetku pojava bolezni, so nekateri svetovali kar zdravljenje z vitaminom A in to je oblasti spodbudilo k odločnejšemu ozaveščanju, med drugim tudi na družabnih omrežjih.

A kot rečeno, v trenutku, ko se je izkazalo, da preti resna nevarnost za okužbo in obolelost, so se pred zdravstvenimi ustanovami začele delati vrste, samo v januarju je bilo naročenih 3150 cepiv. Kar kot rečeno predstavlja 500 % skok glede na enako lansko obdobje, ko so cepili 530 posameznikov. V celotni državi Washington je povpraševanje sicer prav tako naraslo, a le za slabo tretjino. Poleg Washingtona sta trenutno v ZDA še dve kritični območji, kjer obstaja možnost epidemije; poleg mesta New York je stanje podobno tudi v celotni istoimenski zvezni državi.