Prodaja osebnih računalnikov upada, pametnih telefonov pa ne

Matej Huš

7. jul 2015 ob 19:40:51

Potem ko so v zadnjem četrtletju minulega leta zabeležili obrat trenda in rahlo rast prodaje osebnih računalnikov, analitiki iz Gartnerja tudi za leto 2015 napovedujejo rast prodaje, ki pa bo umirjena in bistveno nižja od rekordnih ravni pred leti. Skupno naj bi trg osebnih računalnikov, tablic in pametnih telefonov zrasel za poldrugi odstotek.

Ocenjujejo, da bo letos prodanih 2,45 milijarde naprav, medtem ko je bila ta številka lani 2,42 milijarde. Prodaja klasičnih namiznih in prenosnih računalnikov se bo skrčila z 277 na 251 milijonov enot, razliko pa bodo več kot nadoknadili pametni telefoni (1,94 milijarde prodanih namesto lanskih 1,80 milijarde). Prodaja tabličnih računalnikov naj bi ostala približno nespremenjena pri 263 milijonih kosov.

Za leti 2016 in 2017 pa napovedujejo krepitev rasti. Prodaja osebnih in prenosnih računalnikov bo še vedno padala, krepil pa se bo drug tabličnih računalnikov in seveda pametnih telefonov. Razlogov za slabe prognoze prodaje osebnih računalnikov je več. Kratkoročno so v vseh kategorijah težave zaradi rasti ameriškega dolarja, zaradi česar so izdelki izven ZDA realno dražji, srednjeročno pa ima vpliv prihajajoč Windows 10, zaradi katerega ljudje trenutno odlagajo nakup. Ob izidu lahko pričakujemo skok prodaje, potem pa spet dolgo zatišje, če bo Windows 10 res omogočil daljšo uporabo in kasnejše zastarevanje strojne opreme, kot obljubljajo v Microsoftu.