Prodaja pametnih telefonov raste, mobilnih računalnikov pa upada

Matej Huš

28. maj 2014 ob 22:44:08

Rast prodaje pametnih telefonov se bo tudi letos nadaljevala, ugotavljajo analitiki pri IDC. Do konca leta naj bi prodali 1,2 milijarde pametnih telefonov, kar predstavlja 23-odstotno rast v primerjavi z minulim letom. Še vedno levji delež prodaje odpade na androidne telefone, ki jih bo prodanih okrogla milijarda oziroma 80 odstotkov. Na drugem mestu pričakujemo Applove iPhone s 184 milijoni, tretji pa Windows Phone s 3,5-odstotnim tržnim deležem in stabilno rastjo. BlackBerry je počasi pogreza v nepomembnost, saj naj bi letos njegov tržni delež zdrsnil pod odstotek, v naslednjih letih pa se ima še zmanjšati.

Povprečna cena prodanega telefona se giblje okrog 314 dolarjev, kar je nekoliko manj od lanskih 335 dolarjev. Pri tem ceno kvišku tiščijo iPhoni, zbijajo pa jo večidel cenejši androidni telefoni. Znižanje cene je posledica večje prodaje na trgih v razvoju, kot so Indija, Indonezija in Rusija, kjer gredo v promet najbolje androidni telefoni pod 200 dolarji.

Drugačna slika pa je na trgu računalnikov, kjer prodaja še vedno upada, ugotavlja NPD. Prodaja tabličnih računalnikov, ki predstavljajo približno polovico vseh mobilnih računalnikov, je v zadnjem četrtletju upadla za pet odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Prodali so jih 56 milijonov. Še slabše kaže prenosnim računalnikom, kjer je trg že skoraj povsem zasičen. Prodaja je padla za 14 odstotkov na 35 milijonov.