Padanje prodaje osebnih računanikov se nadaljuje, telefone menjamo vse redkeje

Matej Huš

2. mar 2018 ob 11:10:01

IDC je objavil rezultate analize za leto 2017, ki kažejo na nadaljevanje negativnega trenda pri prodaji osebnih računalnikov. Glede na predpreteklo leto je lani prodaja PC-jev padla za 2,7 odstotka, kar predstavlja že šesto zaporedno leto z upadom prodaje. Trend naj bi se nadaljeval vse do leta 2022, so ocenili.

Lani je bilo prodanih 259,4 milijona osebnih računalnikov, leto pred tem pa 269 milijonov. Do leta 2022 naj bi ta številka upadla na 248 milijonov. Spomnimo, da je bilo v najboljših časih prodanih krepko prek 300 milijonov osebnih računalnikov na leto. V IDC dodajajo, da utegnejo situacijo spremeniti tablični računalniki, razstavljivi prenosniki (detachable) ipd. Če upoštevamo tudi prodajo teh, je trend rahlo pozitiven, a presežkov ni pričakovati. Kdor si elektronske naprave lahko privošči, jih že ima, pogostost nadgradnje in menjave pa pada.

Podobne težave imajo tudi proizvajalci pametnih telefonov. Povečujeta se tako trajanja lastništva telefona kot število nakupov rabljenih telefonov. Ljudje čedalje bolj spoznavajo, da tudi telefoni predprejšnje generacije zmorejo vse, kar zmorejo novejši, zato potreba po zamenjavi upada. Leta 2014 so ljudje telefon zamenjali povprečno po 23 mesecih, sedaj ga po 31 mesecih. Letos naj bi to naraslo na 33 mesecev. Ljudje so še vedno navdušeni nad najboljšim telefonom generacije, le da ne posegajo več po najnovejši generaciji tako pogosto. Včasih so večino rabljenih telefonov prodali na trge v razvoju, sedaj pa ji večino pokupijo v razvitih državah.