Po treh letih rast prodaje računalnikov

Matej Huš

14. jan 2015 ob 20:37:04

Medtem ko trg pametnih telefonov, tablic in drugih mobilnih naprav močno raste, je prodaja računalnikov v zadnjih letih kvečjemu stagnirala. Rezultati analitikov pri Gartnerju kažejo, da se je trend v zadnjem četrtletju vendarle obrnil, saj so zabeležili rast.

V zadnjem kvartalu minulega leta je bilo na svetu prodanih 83,7 milijona računalnikov, kar je odstotek več kot v enakem obdobju leto pred tem. Ocenjujejo, da je zamenjava računalnikov s tablicami svoj vrh dosegla leta 2013, sedaj pa se je trend umiril, je opažanja strnil glavni analitik Mikako Kitagawa. Regionalna razdelitev kaže, da je rast posebej izrazita v razvitih gospodarstvih v Severni Ameriki in Zahodni Evropi, medtem ko je na trgih v razvoju prodaja osebnih računalnikov še vedno šibka. V ZDA je prodaja zrasla za 13 odstotkov, v Evropi in na Bližnjem vzhodu pa za tri odstotke. V Aziji je bila rast najnižja, in sicer le dvoodstotna.

Prvi trije veliki so obdržali svoja mesta. Tržni delež podjetja Lenovo je zrasel za odstotno točko na 19,4 odstotka, HP-jev celo za dve na 18,8 odstotka, Dellov pa prav tako za eno točko na 12,7 odstotka. Mesti sta zamenjala po novem četrti Acer in sedaj peti Asus, ki obvladujeta vsak približno osem odstotkov trga. Napovedi za letošnje leto kažejo na nadaljevanje rasti.