Intel z nekoliko nižjim dobičkom

Matej Huš

16. apr 2014 ob 21:03:36

Prodaja osebnih računalnikov pada že osmo četrtletje, kar povzroča precej nelagodja v Intelu, ki v tem segmentu ustvaril večino svojih prihodkov. Analitiki so z zaskrbljenostjo pričakovali poslovne rezultate prvega letošnjega četrtletja, ki je prineslo zmeren padec dobička.

Dobiček se je v zadnjih treh mesecih skrčil za 4,8 odstotka na 1,95 milijarde dolarjev, kar celo nekoliko nad pričakovanji analitikov. Prihodki od prodaje so dejansko zrasli za poldrugi odstotek in dosegli 12,8 milijarde dolarjev. Bruto marža je dosegala 59 odstotkov. Razmere se, kot kaže, umirjajo, saj je padec prodaje računalnikov znašal med 1,7 in 4,4 odstotka (odvisno od ocen). Intel tako za trenutno četrtletje napoveduje nadaljnje zvišanje prodaje in tudi dobička.

Intel je to pot prvikrat razčlenil prodajo tudi za področji internet stvari (internet of things) in mobilna oprema. Prihodki iz naslova IoT so znašali 482 milijonov dolarjev (+32 odstotkov), dobiček pa je bil 123 milijonov dolarjev (+84 odstotkov). Skupina mobilna oprema in komunikacije, kamor sodijo čipi za pametne telefone in podobno, pa je zabeležila 61-odstotni padec prihodkov v primerjavi z enakim obdobjem lani in izgubo v višini 929 milijonov dolarjev. Levji delež prihodkov še vedno ustvarita PC-oddelek z enoodstotno rastjo na 7,9 milijard dolarjev, in podatkovni centri z 11-odstotno rastjo na 3,1 milijarde dolarjev.