Kadrovske rošade v Microsoftu odnesle Elopa

Matej Huš

17. jun 2015 ob 22:15:19

Stephen Elop, ki je vodil Microsoftovo enoto za mobilne telefone, se po kadrovski rošadi poslavlja. Poleg njega bodo podjetje zapustili še Kirill Tatarinov in Eric Rudder, ki sta bila prav tako pomembna menedžerja, in vodilni strateg Mark Penn. Microsoft si na vse kriplje preokreniti tonjenje svoje enote za mobilne telefone, ki je kljub prevzemu Nokie (ali pa prav zato) še vedno v rdečem.

Elop je bil najprej zaposlen v Microsoftu, potem pa se je leta 2010 zavihtel na vrh Nokie. Ob kasnejšem prevzemu podjetja so zlobni jeziki hitro začeli namigovati, da je šlo v resnici za trojanskega konja, ki je uredil teren za prevzem. Tudi 25 milijonov dolarjev, ki jih je prejel od Microsofta po prevzemu, ter delovno mesto vodje oddelka v Microsoftu sta utrdila sume, da gre za Ballmerjevega naslednika. Ballmer je odšel, novi izvršni direktor pa je postal Satya Nadella in ne Elop.

Nadella je imel težko nalogo redmondskega velikana vrniti na pota stare slave, kar mu je na nekaterih področjih uspelo bolje (Windows), drugod pa sploh ne (mobilni telefoni). Enoto za druge naprave (Devices) so pripojili k oddelku za Windows, novi vodja pa bo izvršni podpredsednik Terry Myerson. To niti ni presenetljivo, saj Windows 10 poizkuša doseči prav to - združitev mobilnega in računalniškega sveta - čemur mora slediti tudi organizacija pojetja. Tatarinov in Rudder odhajata iz istega razloga. Penna po drugi strani niso nagnali, temveč zapušča podjetje septembra, ker bo ustanovil in vodil lasten finančni sklad.