Uradno: najvplivnejša človeka v Microsoftu Satya Nadella in Amy Hood

Matej Huš

4. feb 2014 ob 19:30:19

Microsoft je danes uradno potrdil napovedi dobro obveščenih virov iz preteklega tedna. Vodenje podjetja bo po Ballmerjevem odhodu prevzel Satya Nadella.

Upravni od bor je odločil, da imenuje Satyo Nadello na mesto izvršnega direktorja podjetja. Funkcijo bo začel opravljati nemudoma. Nadella se je podjetju pridružil davnega leta 1992 in se v tem času uveljavil kot velik strokovnjak na svojem področju. Njegove zasluge so predvsem vstop podjetja na trg oblačnega računalništva in njegova implementacije v Bing, Xbox, Office ter ostale izdelke. Ko je bil Nadella vodja oddelka za strežnike, je uspel preobrniti upad prihodkov in zabeležiti visoko rast.

O Nadelli imata Bill Gates in odhajajoči izvršni direktor Steve Ballmer povedati veliko dobrega. Gates je dejal, da v tem obdobju sprememb v podjetju ni boljšega človeka za vodenje podjetja kakor Nadella, saj ima dobro kombinacijo inženirskih sposobnosti, poslovne vizije in dela z ljudmi. Ballmer je dejal, da je v 20 letih dela z Nadello ugotovil, da je Nadella pravi človek ob pravem času za vodenje redmondskega velikana.

Bill Gates je prav tako dobil novo funkcijo, in sicer ne bo več predsednik upravnega odbora, ampak bo postal ustanovitelj in tehnološki svetovalec v odboru. Gatesovo funkcijo bo prevzel John Thompson. To pomeni, da bo upravni odbor sedaj sestavljajo deset ljudi. Od teh jih je sedem zunanjih članov (nekakšni nadzorniki, ki niso zaposleni v podjetju).

Analitiki napovedujejo, da Nadella prinaša pomembne spremembe v podjetje. Ena izmed njih bo vplivnejši položaj finančne direktorice Amy Hood. Doslej je bila kar nekako v ozadju, kar se tiče javnega izpostavljanja, sedaj pa bo njena vloga vidnejša. Hoodova je pred prihodom v Microsoft leta 2002 delala v Goldman Sachsu, finančna direktorica v Microsoftu pa je postala lanskega maja.

Microsoftova delnica je danes začela trgovati dober odstotek nad včerajšnjim zaključnim tečajem.