Nov izvršni direktor Nokie microsoftovec Stephen Elop

Matej Huš

11. sep 2010 ob 00:09:53

Nokia je za svojega novega izvršnega direktorja imenovala Stephena Elopa, ki je bil doslej vodja Microsoftove skupine za poslovno programsko opremo. Na vodilnem položaju bo 21. septembra nasledil Finca Olli-Pekko Kallasvuoja, ki Nokio vodi od junija 2006, pred tem pa je bil 26 let zaposlen na različnih delovnih mestih v Nokii. Elop bo nemudoma zapustil Microsoft, so sporočili iz Redmonda.

Nokia želi s svežimi močmi okrepiti svoj boj proti Applu in RIM-u, ki sta huda konkurenca na trgu pametnih telefonov, medtem ko Nokia prepričljivo vodi v cenejšem segmentu trga. Prav tako si želi Nokia izboljšati programsko opremo v pametnih telefonih, ki je pomembnejša od strojnih karakteristik. Medtem ko je bil Kallasvuo pravnik, je Elop po izobrazbi računalniški inženir, kar je jasen indic, kam želi Nokia. Prav tako Elop pozna dinamiko na ameriški zahodni obali, kamor se seli prihodnost mobilnih telefonov (Apple, Google).

Nokia je v preteklem četrtletju zabeležila mlačen poslovni rezultat, saj se je dobiček znižal za 40 odstotkov na 227 milijonov evrov. Prodali so zgolj 111,1 milijona enot, kar je pod pričakovanji analitikov. Z Elopovim znanjem na področju vodenja oddelka za programsko opremo (nadzoroval je cel paket Office) želi Nokia konkurenčnejšo programsko opremo za svoje pametne telefone, s čimer kanijo popraviti poslovni rezultat in dvigniti svoj tržni delež.