Windows 10 bo zastonj za vse

Matej Huš

18. mar 2015 ob 22:04:25

Prihajajoč Microsoftov operacijski sistem Windows 10 ne bo brezplačen le za imetnike licenc za Windows 7 in 8, kot so iz Redmonda sporočili pozimi, temveč za vse. Imetniki prejšnjih licenc ali pirati; vsakdo bo lahko namestil Windows 10 kot nadgradnjo, so povedali na konferenci WinHEC v Šendženu.

Sprva je vodja oddelka za Windows Terry Myerson nerodno dejal, da bo Windows 10 zastonj na Kitajskem, s čimer se želijo boriti proti razraščanju piratstva v tej državi. Kasneje so v Redmondu potrdili, da ugodnost ne bo geografsko omejena. Vsakdo z ustrezno napravo bo smel brezplačno sneti Windows 10. To pomeni, da bo imel vsaj 1 GB pomnilnika in 16 GB prostora. Pričakujemo lahko, da bo tržni delež Windows 10 po poletnem izidu v 190 državah poletel.

Microsoft želi s to potezo zajeziti piratstvo, ki je najbolj pereč problem v Braziliji, Rusiji, Indiji in na Kitajskem. Številne piratske kopije krožijo tudi drugod, a omenjene države so zaradi svoje velikosti kritične. Microsoft na primer ocenjuje, da je na Kitajskem licenčna le vsaka deseta nameščena kopija Windows. V Microsoftu upajo, da bodo uspeli hitro dvigniti tržni delež Windows 10, hkrati pa da bodo ljudje potem v prihodnosti pripravljeni za prehod na plačljivo legalno verzijo. To ne pomeni nujno nakupa licence, saj so variante tudi časovne licence, najemi programske opreme idr.

Vmes se je Microsoft držal obljube, da bodo predogledne verzije razkrivali pogosteje. Tu je že iteracija 10041, ki pa še vedno nima novega brskalnika Spartana.