Indija želi Windows 10 po četrtinski ceni

Matej Huš

1. jul 2017 ob 09:45:21

V zadnjih mesecih je svetovno računalniško sfero pretresla grožnja izsiljevalskih virusov, ki se je udejanjila v obliki virusov WannaCry in NotPetya. Eden izmed ključnih dejavnikov za širjenje virusa so bili nezakrpani in stari operacijski sistemi, saj sta virusa izkoriščala ranljivosti, za katere je Microsoft popravke izdal že pred meseci. Da mu ni vseeno za uporabnike starejših operacijskih sistemov, je Microsoft pokazal tudi tako, da je izdal popravek celo za Windows XP, ki je že od leta 2014 nepodprt in sicer ne dobiva nobenih popravkov. Kot kaže pa bodo šli še korak dlje, saj se Indija hvali, da bo Microsoft indijskim državljanom ponudil izjemno ugodno nadgradnjo na Windows 10 ravno v izogib podobnim težavam v prihodnosti.

Po besedah indijskega koordinatorja za računalniško varnost Gulshana Raija je namreč Indija pritisnila na Microsoft, naj njihovim državljanom zagotovi ugodno nadgradnjo na Windows 10. Različica Home namreč stane 8000 rupij (110 evrov), različica Pro pa 1500 rupij (200 evrov), kar je za tamkajšnje prebivalce preveč. Po Raijevih besedah se je Microsoft načeloma strinjal z zamislijo, sedaj pa se pogajajo o cen, ki naj bi znašala okrog četrtino tega, torej kakšnih 2000 rupij. V Indiji je trenutno okoli 52 milijonov računalnikov, kar za državo z 1,3 milijarde prebivalcev sicer ni veliko, a jih poganjajo skoraj izključno piratske različice starejših verzij Windows. Pričakujejo, da jih bodo s poceni verzijo Windows 10, kar naj bi bila enkratna in edinstvena poteza, prepričali v legalizacijo in nadgradnjo.

Iz Microsofta uradnih izjav še ni. Vendar pa se ideja ne zdi tako nemogoča, saj je bil Windows 10 leto dni na voljo brezplačno za uporabnike starejših legalnih verzij. To priča, da si tudi Microsoft želi, da bi ljudje nadgradili svoje računalnike. Po drugi strani pa utegne popuščanje Indiji, ki je sicer eden največjih in najhitreje rastočih trgov, podobne ideje vzbuditi tudi v drugih državah.