Windows 10 bo zastonj, očala HoloLens za navidezno resničnost

Matej Huš

21. jan 2015 ob 22:55:38

Microsoft je na današnji predstavitvi pokazal, kaj bo prinesel Windows 10. Najopaznejša novost bo razveselila naše denarnice, saj bo nov operacijski sistem brezplačen za vse imetnike licenc za Windows 7 ali novejše. Akcija naj bi trajala le prvo leto, kasneje pa bo treba nadgradnjo verjetno normalno kupiti. Microsoft se o tem še ni odločil. Za zdaj kaže, da Windows 10 ne bo prinesel naročniškega načina, ki ga poznamo iz Office 365, ampak bo licenca trajna. Brezplačna bo tudi nadgradnja za uporabnike Windows Phone 8.1; več o poenotenju Windows za vse naprave v nadaljevanju. Brezplačna nadgradnja ni tako presenetljiva, saj bo s tem Microsoft preprečil ponovitev sindroma XP, ko so uporabniki obtičali s 15 let starim in nepodprtim operacijskim sistemom.

Danes je tako izšla uporabniška verzija za predogled (Consumer Preview), ki je precej bolj dodelana, manj luknjasta in z več funkcionalnostmi kot razvijalski predogled (Developer Preview), ki je na voljo od jeseni. V tem času si ga je preneslo več kot 1,7 milijona ljudi, ki so v Redmond poslali 800.000 odzivov, s katerimi bo Microsoft lahko izboljšal uporabniško izkušnjo. To bo zelo pomembno, ker Windows 10 premošča razlike med različnimi napravami in prvič pokriva celoten spekter pametne elektronike, od telefonov do namiznih računalnikov.

Poleg tega pa smo na predstavitvi videli precej novosti, ki prihajajo z novo verzijo še letos. Da bo asistentka Cortana na voljo, smo že pisali. Nismo pa vedeli, da bo imel Windows 10 tudi podporo za holograme. Okolje Windows Holographic bo novo okolje, ki bo omogočalo interakcijo s hologrami. HoloLens je na prvi pogled podoben Google Glassu ali Oculus Riftu, ki ustvarja trodimenzonalno sliko za uporabnika. Ta ni pravi hologram, ker ne uporablja laserjev in trikov z difrakcijo ali interferenco svetlobe, temveč stereografski prikaz (torej različno zamaknjeno sliko za vsako oko), ki potem "vidi" tridimenzionalno sliki čez realno okolico. HoloLens vsebuje HPU (Holographic Processing Unit) in lahko deluje samostojno brez povezave z računalnikom. Tehnologijo že preizkuša tudi NASA, ki jo bo v programu OnSite uporabila za krmiljenje roverje na Marsu, in sicer napotitev k posameznim skalam za analizo.

Druga zanimiva novost, ki tudi ni neposredno povezava z Windows 10, je Surface Hub. Gre za ogromen, 84-palčni tablični računalnik, ki je namenjen predstavitvam, sestankom in podobni rabi. Podpira Skype Business, torej ga bo mogoče uporabljati kot ogromen zaslon pri videoklicih.

Prav tako je potrjeno, da v Windows 10 prihaja nov brskalnik Spartan. Internet Explorer se bo dokončno upokojil, Spartan pa bo napisan na novo in bo uporabljal nov pogon. V predoglednih verzijah ga ne bo, pride šele v končno.

Poskrbljeno bo tudi za igralce iger. Windows 10 bo omogočil predvajanje igre z Xbox One na računalniku, tablici ali kakšni drugi napravi v Wi-Fi omrežju. Če bo torej kdo drug okupiral televizor, bo igre mogoče poganjati na konzoli, predvajale pa se bodo na drugi napravi. Zakasnitve naj bi bile zanemarljive. Nekaj podobnega Sony že ponuja s PS4 in telefoni Xperia. Razvijalcem pa bo koristil Universal, ki je nov način pisanja aplikacij, ki bodo odslej enostavno prenosljive med Windows in Xbox One. Windows 10 pa bo tako ali tako na pametnih telefonih, tablicah, prenosnikih in namiznikih.

Microsoftovo PR-sporočilo.