Izteka se dobavljivost Windows 10

Matej Huš

20. jan 2023 ob 07:53:53

Microsoft se je upokojevanja starejših operacijskih sistemom lotil nadvse resno. Po koncu nepreklicnem podpore za Windows 7 in 8.1 izpred tedna dni se sedaj bliža še konec prodaje Windows 10. V Microsoft Store ga bo moč kupiti le še do 31. januarja, s čimer se bo začela zadnja faza v življenjskem ciklu operacijskega sistema. Podpora za obstoječe lastnike, kar vključuje varnostne popravke, bo na voljo do 14. oktobra 2025. Microsoft vsem priporoča, da kupijo novejši Windows 11.

To pa ne pomeni, da Windows 10 ne bo možno več dobiti. Licence bodo še vedno prodajali drugi preprodajalci, denimo Amazon, eBay in lokalni prodajalci. Ti bodo licence prodajali do razprodaje zalog, kar lahko traja še kar nekaj časa. Prav tako velja spomniti, da je prodaja rabljenih licenc v Evropi legalna, zato se ni bati, da bi res zmanjkalo licenc, če bi si jih kdo močno želel.

Za poslovne uporabnike, ki uporabljajo volumsko licenciranje, se kaj dosti spremenilo ne bo. Ti imajo še vedno dostop do vseh licenc, s čimer je omogočena možnost obratne nadgradnje (downgrade). Razlogov, da bi v poslovnih sistemih potrebovali starejši operacijski sistem, je lahko veliko. Prav tako je možno legalno z licenco Windows 11 sistem prestaviti nazaj na Windows 10 tudi za domače uporabnike, za kar je razlogov manj.

Vstop Windows 10 v jesen življenja je torej bolj formalnost kot resna prepreka za njegove privržence. Vseeno pa je to znak, da Microsoft želi uporabnike vzpodbuditi k prestopu na najnovejšo verzijo. Kje so že časi, ko je bil Windows 10 razglašen za zadnji in edini operacijski sistem ...