Google+ ne uspe prepričati uporabnikov

Matej Huš

22. jan 2015 ob 21:02:48

Storitev Google+, ki je nadomestila Buzz in Wave, je bila odgovor na Facebook, a Google kljub ogromni masi uporabnikov, ki posegajo po ostalih njegovih storitvah, ni uspel zakorakati na področje družabnih omrežij. Google+ je imel težave s popularnostjo ob nastanku in jih ima še danes (navdušenje na dan predstavitve je izjemno hitro splahnelo).

Alfa in omega družabnih omrežij Facebook je imel konec leta 864 milijonov uporabnikov, ki so bili aktivni vsak dan. V povprečju so vsak dan za Facebook porabili 21 minut. Število vseh uporabnikov pa je že zdavnaj preseglo milijardo in se bliža poldrugi milijardi. Google+ ima po drugi strani registriranih 2,2 milijardi uporabnikov, a je ta števila daleč prenapihnjena.

Analize kažejo, da ima Google+ le 4-6 milijonov dnevno aktivnih uporabnikov, medtem ko je velika večina registriranih zato, ker so pač del Googlovega ekosistema. Edward Morbius je na svojem blogu analiziral dogajanje na Googlu+ in ugotovil, da je le 9 odstotkov uporabnikov javno objavilo sporočilo. Od teh jih 37 odstotkov odpade na komentarje na YouTubu, le šest odstotkov pa jih je v letu 2015 objavili kaj, pa še od teh je spet polovica na YouTubu. Skupno to pomeni, da je aktivnih 0,2-0,3 odstotka registriranih uporabnikov. Pri tem velja poudariti, da je analiza zajela le javno objavljeno vsebino na profilu, a je njen delež v primerjavi s Facebookom vseeno izjemno majhen.

Google številke sicer skriva, a je iz odgovorov mogoče razbrati, da prav zadovoljni z deležem uporabnikov niso. Vprašanje je, kaj je Google storil narobe. Facebook je bil pač prej, torej bi moral Google ponuditi nekaj več. Z integracijo z ostalimi storitvami bi mu to lahko uspelo, a so pristopili povsem napačno. Kritična je bila predvsem zahteva po objavi pravega imena in priimka, ki je pomenila, da so se vsi komentarji na YouTubu lahko nenadoma pojavili podpisani z lastnim imenom, ter siljenje k javni vidnosti. In tako je Google+ pristal na smetišču zgodovine.