Moderiranje vsebin na YouTubu lahko povzroči posttravmatsko stresno motnjo

Matej Huš

25. jan 2020 ob 11:21:36

Moderatorji vsebin na YouTubu morajo ob začetku opravljanja dela podpisati dokument, da so seznanjeni, da lahko to delo povzroči posttravmatsko stresno motnjo (PTSD). V dokumentu jasno piše, da bodo pri opravljanju dela izpostavljeni tudi vznemirjajočim vsebinam, ki lahko vplivajo na duševno zdravje in vodijo do nastanka PTSD. To zadnje je obkroženo in zapisano v mastnem tisku, da ne bi bilo nobenega dvoma o seznanitvi.

O posledicah službe moderiranja na zdravje smo že pisali na primeru Facebooka. Decembra lani je The Verge objavil rezultate preiskave, kako je videti svet moderatorjev na Googlu in YouTubu. Ta opravila večinoma zaupajo zunanjim partnerjem, ki zaposlujejo lastno delovno silo. Za Google večino moderiranja opravijo v teksaškem Austinu. Od vsega delovnega časa morajo pet ur dnevno gledati nasilne videoposnetke. Delo opravljajo večinoma priseljenci z Bližnjega vzhoda, ki za moderiranje vsebin ekstremnega nasilja zaslužijo 37.000 dolarjev na leto bruto. Povprečna plača v Austinu znaša 68.000 dolarjev.

Posledice tega dela na zdravje so hude. Zaposleni poročajo o anksioznosti, depresiji, zbujanju ponoči in drugih simptomih že po šestih mesecih. Nekaj dela opravijo zaposleni v Googlu, ki imajo na voljo polno zdravstveno zavarovanje in možnost plačanih bolniških odsotnosti. Na drugi strani so pogodbeni podizvajalci, ki teh pravic nimajo.

Eno izmed podjetij, ki Googlu nudi te storitve, je Accenture. Poleg podpisa, da razumejo obstoj možnosti razvoja PTSD, morajo podpisati, da so sami odgovorni za nadzor svojega duševnega zdravja. Podpišejo, da se lahko zgodi, da bodo potrebovali zdravstvene storitve, ki jih Accenture ne krije, zato jih bodo morali poiskati sami. Kdor delodajalci ne bo razkril morebitnih duševnih težav, ki bi se pojavile, je lahko tudi odpuščen.