Zasebni Google Profiles bodo ukinjeni in pobrisani

Matej Huš

7. jul 2011 ob 14:07:54

Google je ob predstavitvi socialne storitve Google+ napovedal tudi spremembo Google Profiles, ki so jih predstavili aprila 2009. Takratna ideja je bila ustvariti centralni profil na Googlu, s katerim bi uporabniki lahko laže nadzorovali, katere podatke o njih pri iskanju izvrže Google. Profili so bili lahko javni, tako da so podatke v njih lahko videli vsi (maja je to izkoristil nizozemski študent in za pisanje svoje doktorske disertacije nabral več milijonov javno objavljenih elektronskih naslovov), ali pa zasebni.

Prav slednji so s predstavitvijo socialnega omrežja Google+ postali nepotrebni, saj njihovo funkcijo opravlja Google+ neprimerno bolje. Kdor se je včlanil vanj, je tako ali tako opazil, da se je njegov Google Profil prelevil v račun na Google+. Preostali lastniki Google Profiles, ki imajo svoje profile nastavljene na zasebne, bodo morali to do konca meseca spremeniti. Z avgustom bo namreč Google pobrisal vse zasebne profile, saj je storitev po njihovem mnenju v luči Google+ nepotrebna. To ne pomeni, da je treba sedaj vse podatke deliti s širnim svetom. Povsem dovolj je, da iz profila pobrišete vse razen nujnih polnega imena in spola, pa bo na spletu vidno le to dvoje. S tem želi Google uporabnikom nove storitve Google+ zagotoviti, da vsaj vidijo, kdo obstaja na Google Profiles.

Za nove uporabnike Google+ še tole. Marsikdo se sprašuje, ali je mogoče profil v Google+ izbrisati, ne da bi to vplivalo na Gmail in druge Google storitve. To je mogoče, a se je treba pazljivo držati navodil, da ne pobrišite še česa drugega.