Google+ obnorel ljudi

Matej Huš

1. jul 2011 ob 14:28:43

Google je v torek začel javno testiranje storitve Google+, s katero želijo konkurirati Facebooku. Razvijajo socialno omrežje, ki bo zgrajeno iz več sestavnih delov in bo imelo večjo strukturiranost od Facebooka.

Circles so krogi oziroma opisneje prevedeno skupine, v katere uporabniki razvrstijo svoje kontakte. Delujejo podobno kot skupine na Facebooku, saj omogočajo bolj selektivno deljenje podatkov. Vsakokrat določimo, katera skupina vidi posamezne prispevke, pri čemer kontakti ne vedo, v katero skupino so razvrščeni. Na začetku se dodajo kontakti iz adresarja v Googlovem računu. Sparks je neke vrste agregator za novosti, saj omogoča deljenje zanimivosti in spremljanje dogajanja prijateljev. Delimo lahko povsem svoje umotvore ali pa najdeno na spletu. Huddle je namenjen klepetanju, Hangouts pa videopomenkom. Mogoče je tudi deljenje albumov fotografij, pošiljanje tekstovnih sporočil ipd.

Google+ je začel delovati v noči na sredo. Pristopiti je bilo mogoče le s povabilom, pa je moral Google zaradi strahotnega navala uporabnikov še to zapreti. Trenutno se Google+ ni mogoče priključiti niti s povabilom, četudi smo ga že prejeli. Kdaj bo to spet možno, v Googlu niso znali povedati. Trenutno namreč testirajo storitev v javnosti in dokler testi ne bodo končani, razširitev ne bo, saj je uporabnikov že preveč.

Nemški novinar Marcus Schwarze je eden izmed tistih, ki so se prebili do povabila in se potem tudi pravočasno registrirali. Svoje vtise o storitvi je objavil na svojem blogu, kjer najdemo tudi fotogalerijo Google+.