Zoom: od stranskega igralca do trendsetterja

Dare Hriberšek

29. apr 2020 ob 16:44:09

Videokonfenečna storitev Zoom je še decembra lani beležila 10 milijonov dnevnih uporabnikov. Kar sicer ni malo, a slabih pet mesecev pozneje jih je dnevno že 300 milijonov, ker je precej več. Drži, da je Zoom vmes doživel nekaj docela upravičenih varnostnih pogromov, vodstvo pa je celo lagalo glede šifriranja pogovorov. A uporabnikov, se zdi, vse to ni odvrnilo.

Je pa toliko bolj ujezilo velike ponudnike. Globalna karantena, priložnost, da pridobijo uporabnike na svojih storitvah za sporazumevanje, jih je očitno obšla. Kljub temu, da so njihove storitve večinoma end-to-end šifrirane, medtem ko Zoom (še) ni. Google glede svojega storitve Meet (ta je bila doslej plačljiva in nekoliko bolj konkurenčna Zoomu, kot Duo) poroča o sto milijonih uporabnikov dnevno, Microsoftov Skype je na 40, Teams pa na 45 milijonih dnevno. Zato sta se obe podjetji zadnje dni odločili postati sledilca in svojim storitvam dodajata funkcionalnosti, ki spominjajo na Zoomove.

Google je tako včeraj objavil, da bo Meet vse do konca septembra brezplačen z vsemi svojimi funkcijami, kot so jih doslej imeli le naročniki na G Suite. Tako lahko vsakdo z Googlovim računom skliče telekonferenco z do 100 udeleženci. Še najbolj pa po posnemanju Zooma kriči nedavna uvedba Gallery viewa v Meet, torej razpostavitev ikon vseh sodelujočih na mrežo. Googlova storitev Duo si za uporabnike prizadeva po svoje, nedavno je dobila nov kodek AV1, ki naj bi krepko izboljšal kakovost zvoka in slike pri povezavah z nizko prepustnostjo, poleg tega se je število sogovornikov v konferenčnih klicih povečalo z 8 na 12.

Microsoft, ki se poleg Skypa trudi s popularizacijo storitve Teams, je v slednjo v začetku meseca dodal virtualna ozadja, ki so prav tako eden od ključnih elementov popularnosti Zooma, že prej pa tudi gallery view. Pri tem je treba dodati, da Zoom na ekran spravi 49 uporabnikov, Google 16, Microsoft pa devet.

Ampak, to so vse povsem sprejemljive poslovne poteze, čeravno capljanje za konkurenti ni preveč fina značilnost velikih podjetij. Se je pa Google v tem boju poslužil tudi precej bolj neetične poteze: kot so ugotovili na TheDigitalHacker, je bil uporabnikoma, ki sta med pogovorom v aplikaciji Messages za Androide omenila besedico "zoom", samodejno ponujen gumb za videoklic prek Google Duo. Pozor, uporabnika nista omenila videoklica ali česa podobnega, kar pomeni, da je bila umetna pamet naščuvana na konkretno blagovno znamko.

Googlova poteza v prvi vrsti sproža vprašanje konkurenčnega obnašanja, ki v EU po dosedanji sodni praksi zagotovo ne bi pilo vode. Morebitnim konkurentom pa je lahko jasno, da je podjetje v boju s slabšimi nasprotniki pripravljeno uporabiti vsa, tudi neetična sredstva, ki so mu kot spletnemu monopolistu na voljo.