Windows je postal aplikacija za oddaljeni dostop

Matej Huš

18. nov 2023 ob 13:34:24

Microsoft je pripravil aplikacijo Windows, ki je za zdaj še v predoglednem stadiju. Na voljo je za iOS, iPadOS, macOS, Windows in brskalnike po spletu. Za Android še ni na voljo.

Z aplikacijo, ki je nekakšna predelana Windows 365 App, lahko pretakamo kopijo Windows z drugega, oddaljenega računalnika, Azure Virtual Desktopa, Windows 365, Microsoft Dev Boxa ali Microsoft Remote Desktop Services. Za zdaj to aplikacijo uporabljajo naročniki poslovnih računov, v prihodnosti pa naj bi jo dobili tudi uporabniki osebnih računov.

V preteklosti so že obstajale aplikacije za dostop do Windows na oddaljenih napravah, denimo Remote Desktop Connection, ki je del operacijskega sistema Windows. A nova aplikacija s pomenljivim imenom Windows kaže, da ima Microsoft širše ambicije in da se morda obeta celo Windows, ki bo v celoti v oblaku. V trenutni inačici aplikacija podpira več monitorjev, spreminjanje ločljivosti in dinamično prilagajanje, uporabo naprav, kot so spletne kamere, tiskalniki, zunanji diski in zvočniki, ter Microsoft Teams.