Cortana v akciji

Matej Huš

8. dec 2014 ob 13:44:46

Windows 10 bo imel vgrajeno asistentko Cortano, ki bo opravljala podobne funkcije kot Siri na Applovih napravah oziroma Google Now na Androidu. Cortana je že sedaj na voljo na napravah z Windows Phone, v novi inačici pa prihaja tudi v namizno verzijo. Kako bo to videti, smo spoznali te dni, ko se je WinBeta uspel prebiti do še neizdane preizkusne verzije. Oktobrski tehnični predogled namreč Cortane še ni vseboval.

Na WinBeta (posnetek je spodaj) so preizkusili trenutno implementacijo Cortane, ki sicer še ni dokončna in ima nekaj hroščev in predvsem nedokončanih delov, a deluje izvrstno. Podpira klice, koledar, opomnike, alarme, zemljevide, vremensko napoved, zaganjanje aplikacij, predvajanje glasbe in podobno, kar zna tudi na prenosnih telefonih. Cortana razume naravni jezik, dokler je angleščina dovolj zborna. Verzija v Windows 10 še ne podpira osebnosti, tako da ne more odgovarjati na vprašanja, kot je "Kdo si", a bo to funkcijo iz mobilne verzije dobila v končni verziji Windows 10.

O Windows 10 bo več znanega januarja na posebnem dogodku, ki ga organizira Microsoft. Tedaj bomo lahko sodili tudi o videzu Cortane, ki je za zdaj omejen na inženirski izdelek - v končni verziji bo bolj čedna. Mimogrede povejmo, da mobilna Cortana (na Windows Phone) ta teden pride v alfa verziji v Francijo, Italijo, Španijo in Nemčijo.