Windows 10 morda z novim brskalnikom po imenu "Spartan"

Mandi

30. dec 2014 ob 20:03:03

Microsoft je za konec januarja napovedal poseben medijski dogodek za prikaz novih funkcionalnosti v prihajočih Oknih 10, in v zvezi s tem je pravkar pricurljalo nekaj zanimivih novic v zvezi z njihovimi načrti z brskalnikom.

Po prvotnih napovedih naj bi IE 12 vključeval zgolj manjši remont z bolj chrome-u podobnim vmesnikom in dodano podporo za razširitve, a kot se zdaj govori, naj bi razvijna ekipa že pred časom odcepila (angl. fork) kodo njihovega izrisovalnika (angl. render oz. layout engine) Tridenta ter začela delo na novem, bistveno predelanem in bolj lahkem brskalniku po imenu "Spartan" (po programu iz Halo). Poleg že navedenih sprememb se obljublja še podporo za Windows Mobile in morda tudi za iOS in Android. Tako naj bi nastal povsem nov brskalnik, ki bo spočetka - zavoljo zagotavljanja podpore za stare spletne splikacije - še na voljo skupaj z IE, kasneje pa naj bi ga povsem zamenjal.

Za podrobnosti bo seveda potrebno počakati še kak mesec ali dva (v januarski Consumer Preview različici ga naj še ne bi bilo), bi pa Microsoft s to potezo ubil dve muhi na en mah. Dobil bi nov, bolj moderen brskalnik, s spremembo znamke pa bi se znebil tudi vse slabe karme, ki se še vedno drži imena "Internet Explorer" (glej sliko).

Po tržnem deležu je IE sicer še vedno na drugem mestu, malo nad Firefoxom.