Wyler in Musk tekmujeta za satelitski internet

Matej Huš

19. jan 2015 ob 20:52:41

Minuli teden je bil za Elona Muska precej natrpan, saj ni najavil le Hyperloopa, temveč je predstavil tudi svoje zamisli glede satelitskega interneta, s katerim želi obdati Zemljo, kasneje pa poskrbeti tudi za povezavo na Marsu, če ga bomo res kdaj kolonizirali. O tem je nekaj povedal že lani, a njegov SpaceX ni edino podjetje, ki se ukvarja s satelitskim internetom.

Resno konkurenco bo namreč predstavljal njegov stari znanec Greg Wyler, ki je prav tako najavil satelitski internet prihodnosti. Wyler je ustanovitelj podjetja OneWeb, ki želi internet prinesti trem milijardam ljudi, ki še nimajo dostopa do medmrežja (odtod ime projekta O3b). Začel je v podekvatorialni Afriki, kjer njegovi sateliti že ponujajo povezavo do interneta.

OneWeb je dobil močne investitorje, saj naj bi Qualcomm in Virgin Group v podjetje vložila dve milijardi dolarjev. Na projektu trenutno dela nekaj deset inženirjev, ki razvijajo sistem 648 satelitov z maso okrog 140 kilogramov, ki bodo krožili na višini 1200 kilometrov. To je dovolj nizko, da zakasnitve ne bodo nič kaj večje kot pri klasični internetni komunikaciji po podmorskih kablih. Geostacionarni sateliti namreč za živo komunikacijo niso uporabni, ker je zamik prevelik. Wyler že ima zakupljen potrebni del spektra in naj bi pokazal delujoč sistem v letu 2018.

To je tudi glavna stvar, ki Musku še manjka, zaradi česar nekateri menijo, da mu ne bo uspelo. Musku projektu navadno uspevajo, a satelitskega interneta brez dodeljenega sprektra ne bo. Njegov projekt je na prvi pogled sila soroden, a sam pravi, da gre en kakovostni razred višje - zato tudi ocenjuje njegovo ceno na 10 milijard dolarjev. Google mu očitno zaupa, saj se najglasneje omenjajo kot investitor. Prav tako bo imel okrog 700 satelitov na isti višini. V Seattlu zbira ekipo 60 inženirjev, ki bo v naslednjih štirih letih ustvarila delujoč sistem. Njegova glavna prednost je seveda SpaceX, ki ima izkušnje z gradnjo in izstrelitvami vesoljskih plovil, zato kani Musk satelite graditi in izstreljevati kar v lastnem podjetju. Inženirji bodo delali tako na projektu satelitskega interneta kakor na drugih vesoljskih projektih SpaceX, med katerimi Musk ne skriva zamisli o kolonizaciji Marsa.

SpaceX in OneWeb seveda nista edini podjetji, ki želita internet k ljudem prinesti po zraku. Google spušča balone in kupuje ponudnike satelitskega interneta, Facebook pa se je odločil za brezpilotna letala.