Uber bi vozil tudi tovor

Matej Huš

12. jan 2015 ob 20:13:32

Kalifornijsko podjetje Uber, ki je dvignilo ogromno prahu s svojimi storitvami za plačljiv prevoz potnikov, ki so zaradi nelojalne konkurence taksislužbam v mnogo mestih in državah prepovedane, si želi postati prevoznik, ki pokriva vse vrste prevozov ljudi in tovora. Zato so v Hongkongu začeli testiranje nove storitve UberCargo, ki uporabnikom omogoča najem kombijev za prevoz tovora.

Uber je začel svoje storitve ponujati kot UberBlack, kjer je šlo za najem limuzinskih avtomobilov, kar so kasneje dopolnili še z UberX oziroma UberPop (naročanje prevoza s kakršnim koli avtomobilom) in (deljenje prevoza in UberTaxi (naročanje klasičnega avtotaksija, ki ima pogodbo z Uberjem). V spor z oblastmi so prišli povsod, kjer so Uber prepoznali kot nelojalno konkurenco klasičnim taksislužbam, saj ga vozijo neprofesionalni vozniki brez potrebnih licenc.

Uber pa nudi tudi nekaj manj storitev, ki so na voljo zgolj v nekaterih mestih. V New Yorku obstaja UberRush, kjer kurirji na kolesih hitro prevažajo manjše pakete po mestu. V Washingtonu pa nudijo UberEssentials, ki ljudem na dom dostavlja izdelke iz lokalnih supermarketov. UberFresh je na voljo v delu Los Angelesa in omogoča dostavo sveže hrane.

Naslednji korak na poti h končnemu cilju, ki se imenuje UberEverything in pomeni poslanstvo podjetja pokriti vse možnosti transporta, je prevoz tovora. Začeli so v Hongkongu, kjer bo UberCargo doživel ognjeni krst. Osnovna premisa je enaka. Prek aplikacije na pametnem telefonu pozovemo najbližjega prostega voznika s kombijem, da nas pride iskat, pri čemer označimo, kako velike predmete želimo prevažati. Ko kombi pripelje, vanj naložimo tovor, se usedemo zraven (ali pa tudi ne) in se odpeljemo na cilj. Voznika plačamo s kreditno kartico prek Uberja.

Na področju prevoza tovora ima sicer Uber že nekaj konkurence. Storitev dostave že dlje časa preizkuša Google, Amazon pa testira kar avtonomna leteča plovila, DHL pa kvadrokopterje. Uberjeva storitev ni povsem enaka, gre pa v osnovi za reševanje sorodnega problema. V Hongkongu pa obratuje že nekaj podobnih storitev. Lalamove (EasyVan) je ravno minuli teden dobil 10 milijonov dolarjev tveganega kapitala, GoGoVan pa 16,5 milijona dolarjev lani.