Uber v Nemčiji prepovedan

Matej Huš

2. sep 2014 ob 22:59:07

Deželno sodišče v Frankfurtu na Majni je izdalo začasno odredbo, s katero je prepovedalo delovanje aplikacije Uber po celotni Nemčiji. Uber se bo seveda na prepoved pritožil, končno odločitev pa bomo tako ali tako dobili po zaključku sodnega postopka, ki ga je sprožilo nemško združenje taksistov (Taxi Deutschland Servicegesellschaft für Taxizentralen).

Aplikacija Uber istoimenskega podjetja povezuje ljudi, ki bi se želeli v mestu kam pripeljati, in ljudi, ki prevoz ponujajo. Za razliko od slovenske spletne strani prevoz.org, ki je omejena na omogočanje stika med tistimi, ki se peljejo v kak oddaljen kraj, in tistimi, ki želijo tja priti, je Uber celosten. Mogoče si je zbrati celo tip avtomobila, plačilo pa se izvede s kreditno kartico in ni predmet pogajanja z voznikom. Uber ponuja cenejšo, hitrejšo in zanesljivejšo storitev od številnih taksijev po svetu, zaradi česar se je hitro razširil po večjih mestih, sprva v ZDA, kasneje pa tudi drugod.

Z rastjo storitve Uber pa raste tudi število nasprotnikov, ki mu očitajo nelegalno konkurenco taksi službam. Nemško sodišče je ugotovilo, da Uber krši Zakon o prevozu oseb (Personenbeförderungsgesetz), ker nima uradne licence, zavarovanja, zdravniškega pregleda za voznike ter tehničnega pregleda vozil. Za kršitev odredbe podjetju grozi kazen 250.000 evrov na vožnjo. Uber, ki je doslej v Nemčiji deloval v Berlinu (kjer so ga kmalu prepovedali), Düsseldorfu, Frankfurtu, Hamburgu in Münchnu, je že napovedal pritožbo, do katere ima pravico.

Odziv na Uber je po vsem svetu podoben. Medtem ko so uporabniki nad njim navdušeni, so cehovske organizacije taksistov precej manj. Londonski taksisti so junija protestirali proti Uberju tako, da so upočasnili promet na Trafalgarskem trgu. Pri tem niso edini, saj so taksisti na različne načine svoje nezadovoljstvo izražali tudi v Berlinu, Parizu, Madridu, Barceloni in drugod. V Sloveniji Uber (še) ne obratuje.