Uber noče biti delodajalec, zato spreminja pogoje zaračunavanja in plačevanja

Matej Huš

11. jan 2020 ob 18:00:24

Ko je v Kaliforniji z novim letom začel veljati zakon, po katerem imajo tudi Uberjevi vozniki številne pravice kakor redno zaposleni, se je Uber odzval s tožbo zoper zvezno državo. Medtem ko primer še ni prišel pred sodnika, pa so v Uberju začeli spreminjati tudi cenovni model. Odslej namreč potniki ne bodo vnaprej vedeli, koliko ji bo neka vožnja stala.

Uber je sporočil, da bo odslej končna cena izračunana šele po opravljeni vožnji in ne vnaprej, kot je veljalo doslej. Znesek bo odvisen od dejansko prevoženih kilometrov in porabljenega časa. V sporočilu za javnost Uber ni pozabil posebej poudariti, da so se za spremembo odločili zaradi nove zakonodaje. V prikazanem primeru je aplikacija za vožnjo z UberX prikazala znesek v razponu 27-36 dolarjev, končni znesek pa se določi naknadno.

Uber je spremenil tudi izplačevanje voznikom. Doslej je bil znesek odvisen od razdalje in časa, a je provizija variirala (logično, saj so potrošniku zaračunali vnaprej določen znesek, izplačilo vozniku pa je bilo odvisno od dejanskih parametrov vožnje). Sedaj bo Uber spremenil provizijo v fiksnih 25 odstotkov. S tem želi Uber še okrepiti svoje trditve, da nikakor niso delodajalec, temveč le posrednik med dvema svobodnima strankama (voznikom in potnikom). Uber (in ostala podjetja) bi se s tem izognil plačevanju prispevkov za socialno varnost.