Netflix preizkuša blokiranje VPN

Matej Huš

4. jan 2015 ob 16:39:15

Sodeč po izkušnjah uporabnikov, je Netflix pričel preizkušati različne taktike za omejevanje uporabe VPN pri dostopu do vsebin, ki v državi uporabnika Netflixa niso dostopne. Čeprav je ta "luknja" znana dlje časa, doslej Netflix ni blokiral tovrstnega dostopa (dasiravno ga niso ravno vzpodbujali). To se spreminja.

VPN oziroma navidezna zasebna omrežja so med uporabniki interneta priljubljena, ker omogočajo spremembo IP-naslova, ki ga vidijo obiskani strežniki. Četudi se nahajamo v Sloveniji, lahko z uporabo ameriškega VPN-ja dobimo navidezni IP-naslov, ki pripada ZDA. To je uporabno pri storitvah za streaming, ki so regionalno omejene. (VPN imajo seveda še druge uporabne vrednosti, npr. šifriranje podatkov.)

Zaradi kombinacije zapletene zakonodaje in velikih apetitov lastnikov avtorskih pravic, je na Netflixu v ZDA dostopno vse, v drugih državah sveta pa je slika drugačna in često precej bolj klavrna. Ta problem so ljudje reševali tako, da so za nekaj dolarjev mesečno najeli ameriški VPN in njihov dostop je bil za Netflix videti, kot da prihaja iz ZDA.

Kot piše TorrentFreak, je Netflix od besed prešel k dejanjem. Lani so avstralske uporabnike, ki so si pomagali z ameriškimi VPN-ji, primerjali s pirati. V teh dneh so uporabniki ugotovili, da aplikacija Netflix za Android uporablja Googlove DNS-strežnike, četudi ima uporabnik nastavljene kakšne druge. Nekateri uporabniki VPN-jev ugotavljajo tudi, da jim Netflix blokira dostop do storitve na podlagi IP-naslova, za katerega je jasno, da pripada VPN-storitvi. Tak primer je ponudnik TorGuard, katerega nekaj uporabnikov je Netflix blokiral že decembra.

Blokiranje IP-naslovov znanih ponudnikov VPN in uporaba Googlovih strežnikov DNS (s tem se izognejo proxyjem) ni edina možnost za preverjanje, ali so uporabniki res v državi, kjer trdijo, da so. V pogodbi, ki jo je Sony Pictures pripravil za Netflix, je eksplicitno zapisano, da morajo izvesti čim več ukrepov za preverjanje države. Ena izmed možnosti je tudi podatek o časovnem pasu na računalniku, s čimer je mogoče enostavno ločiti uporabnike z drugih celin od Američanov. Sony Pictures je decembra izvedel tudi obsežno raziskavo, v okviru katere so poizkusili poiskati čim več blokov IP-naslovov, ki pripadajo ponudnikom VPN; rezultate so posredovali tudi Netflixu, da bi se ta laže boril proti uporabi VPN.

Netflix ni edini, ki mu gre VPN v nos. Hulu ga je začel blokirali že lani.