Deljenju gesel za Netflix bo odklenkalo

Matej Huš

31. jan 2023 ob 20:20:59

Netflix je že lani jeseni sporočil, da bo zajezil deljenje gesel med več uporabniki, s čimer so si ti pocenili dostop do storitve. Hkrati so napovedali tudi pripravo cenejšega naročniškega paketa, ki ne bo omogočal delovanja v načinu brez povezave in ki bo stregel oglase. Sedaj vemo podrobneje, kako se je Netflix odločil loviti ljudi, ki si delijo profile.

Predvsem bo račune možno uporabljati le na istem naslovu. Tega ne bodo preverjali vsakokrat, saj ljudje tudi potujejo, a stalna uporaba naprave na drugem naslovu ne bo več mogoča. Po 31 dneh bo treba napravo priključiti v domače omrežje, sicer se bo zaklenila. Čeprav ne piše izrecno, je pričakovati, da se bo račun ponovno odklenil. Za potovanje bo možno naročiti tudi posebno kodo, ki bo za sedem dni odklenila napravo.

V praksi bo torej to pomenilo, da bo še vedno možno uporabljati Netflix na mobilnih napravah, ki bodo vsaj enkrat mesečno gostovale v domačem (ali prijateljevem) omrežju. Ne bo pa možno uporabljati Netflixovega računa na drugih televizorjih in ostalih nepremičnih napravah, razen če jih bomo kako drugače povezali v domače omrežje. Posebej iznajdljivi uporabniki bi najbrž lahko uporabili VPN-je, če jih Netflix ne bo aktivno detektiral. V Južni Ameriki je Netflix preizkušal še nekatere druge možnosti, na primer da bi enkrat letno lahko Netflix dva tedna uporabljali tudi na drugi nepremični napravi izven domačega omrežja. Ali bodo dovolili tudi kaj takšnega, se še niso odločili.

Deljenje gesel pa bo še vedno legalno možno, če bomo to dodatno plačali. Dodati bo možno podračun, ki bo uporaben izven domačega omrežja, in bo stal med 3 in 5 dolarji. Resno preganjanje se bo začelo marca, dotlej pa lahko uporabniki svoje račune tudi prenesejo v samostojne profile.