Mozilla v Firefox prinaša VPN

Matej Huš

19. feb 2020 ob 22:10:23

Mozilla uresničuje napovedi in v svoj brskalnik Firefox prinaša navidezna zasebna omrežja (VPN). Nova storitev se bo imenovala Firefox Private Network in bo na voljo v okrnjeni brezplačni inačici ali v polni plačljivi verziji. Brezplačna inačica nudi 12-urno uporabo VPN-ja na mesec, ki jo dobimo v obliki 12 enournih kuponov. Po drugi strani pa za pet dolarjev na mesec dobimo možnost uporabe VPN ves čas, kar lahko počnemo s petih naprav. Uporabljal se bo protokol Wireguard (in ne na primer IPsec ali OpenVPN).

Strežnike za to plačljivo storitev zagotavlja švedski odprtokodni VPN Mullvad, medtem ko bo brezplačna verzija tekla prek Cloudflara. Na voljo bo 30 držav, v katere se bomo z VPN lahko virtualno "preselili". Za zdaj podpirajo Windows 10, Android in Chromebooke, kmalu pa sledi še podpora za iOS. MacOS in Linux bosta sledila še malce kasneje. Kdor ima ustrezen sistem, se lahko prijavi v čakalno vrsto za povabilo v beta verzijo. Sprva bodo na vrsti Američani.

Pri uporabni VPN je glavno vprašanje, kaj vse ponudnik hrani o uporabnikih. Medtem ko spletišča pri uporabi VPN ne morejo vedeti, od kod in kdo jih obiskuje, ima ponudnik VPN seveda vse informacije. Mozilla zagotavlja, da v plačljivi verziji ne bodo spremljali ali shranjevali nobenih podatkov. Pri uporabnikih brezplačne verzije bodo začasno (za 24 ur) shranjevali anonimizirano zgodovino brskanja, s čimer želijo zajeziti zlorabe.