Hulu blokira dostop prek VPN

Matej Huš

26. apr 2014 ob 09:03:52

Priljubljena spletna stran Hulu, ki omogoča ogled vsebin ameriških filmskih studijev in televizijskih hiš, je že od nekdaj omejena na ameriško in japonsko občinstvo. Razlogi so pravne narave, praktično pa je to izvedeno z omejitvijo ogleda na ameriške in japonske IP-naslove. Ljudje iz drugih držav so si zato pomagali z uporabo navideznih zasebnih omrežij (VPN). Sedaj je Hulu to onemogočil.

Uporabe VPN Hulu sicer uradno ni nikoli podpiral, a je tovrsten dostop deloval. Ta teden pa je Hulu začel blokirati dostop z vseh VPN-jev, ki jih poznajo. Trenutno so že blokirali IP-naslove vseh večjih ponudnikov VPN. Omejitve seveda veljajo za vse, tudi za ameriške uporabnike, ki bi želeli uporabiti VPN.

Tu pridemo do druge točke, saj je pridobitev ameriškega (ali kakšnega drugega geografsko zaželenega) IP-naslova le eden izmed razlogov za uporabo VPN. Drugi je večja zasebnost, saj so te povezave šifrirane, da prometu ni mogoče prisluškovati. Ker Hulu ne podpira SSL, je uporaba VPN praktično edina možnost za varno uporabo. To je tudi razlog, da so se na Hulu usule pritožbe tako ameriških uporabnikov kot tudi ponudnikov VPN.

Hollywood pa se očitno še vedno ni naučil, da bodo ljudje do vsebine pač prišli nelegalno, če možnosti nakupa sploh nimajo.