Prihaja obrnljiv USB

Primož Resman

3. apr 2014 ob 10:32:17

USB-IF, organizacija, ki skrbi za standard USB, že dlje namerava pripraviti obrnljiv priključek za svoj standard. Zdaj so pokazali prve slike priključka Type-C, ki bo z eno potezo nadomestil vse dosedanje priključke, običajna Type-A in Type-B, mini Type-A in Type-B ter micro Type-A in Type-B. Mini Type-A poznamo s starejših mobilnih telefonov in fotoaparatov, medtem ko je micro Type-A trenutno v uporabi na mobilnikih kot standardni polnilno-podatkovni priključek. V nekaterih primerih ga nadomešča Micro Type-B, ki doda razširitev za standard USB 3.0, vsaj ko potrebujemo višje hitrosti prenosov (uporablja ga nekaj Samsungovih mobilnikov ter predvsem prenosni trdi diski).

Z uvedbo priključka Type-C se bo vse skupaj poenostavilo, saj bo enak, majhen priključek v uporabi na vseh napravah (osebni računalniki trenutno večinoma uporabljajo običajni Type-A, tiskalniki, monitorji in podobne naprave pa občasno še bistveno večji Type-B). Kabli bodo s tem enaki za vse naprave in bodo obenem enaki na obeh straneh. Po vzoru Applovega priključka Ligthning bo tudi vseeno, kako bo pred priklopom priključek obrnjen, kar je ena izmed glavnih težav trenutnih priključkov USB, sploh običajnih Type-A, ko jih poskušamo vključiti na zadnjo stran računalnika. Verjetno vsi poznamo superpozicijo USB-ja, ki ga je pogosto potrebno obrniti dvakrat, preden ga je mogoče vključiti v priključek.

Standard priključka Type-C naj bi bil zaključen še letos, kot običajno pa bo preteklo še nekaj časa, preden ga bomo ugledali v potrošnikom namenjenih napravah. A nič hudega, saj poleg novega priključka Type-C prinaša še nekoliko posodobljen standard USB 3.1, katerega pomembna prednost je prenos s kar 10 Gbps in polnjenje s 3 oz. kar 5 A. USB 3.0 podpira hitrosti prenosov do 5.0 GBps in polnjenje do 1,5 A. Kot kaže bo vredno še nekoliko počakati, medtem ko bodo po prihodu za vse uporabnike naprav s starejšimi priključki na srečo na voljo pretvorniki na nov tip priključka. To pomeni, da ne bo potrebno zamenjati celotne garniture domačih naprav, polnilcev in vsega drugega, ki za povezavo uporablja standard USB.