Hrošč v Androidu 8.0 zaradi ikon terja ponastavitev telefona

Matej Huš

2. nov 2017 ob 08:53:33

Ena izmed novosti, ki jih je prinesel Android Oreo (8.0), so tako imenovane prilagodljive ikone (adaptive icons). Gre za možnost, da se ikone spreminjajo v velikosti in obliki v odvisnosti od naprave, kjer se prikazujejo, ali od zaganjalnika (launcher), ki je aktiven na določenem telefonu. Slog ikon je zapisan v datoteki XML, ki je shranjena lokalno. Danes pa je več tisoč uporabnikov novega Androida srečalo hrošča, ki jim je telefone onesposobil in prisilil v pogubitev vseh osebnih podatkov na telefonu.

Razvijalec aplikacije Swipe for Facebook je namreč sliki za ospredje ikone dal enako ime, kot ga ima pripadajoča datoteka XML (ic_launcher_main.jpg in ic_launcher_main.xml). V emulatorju je to delovalo brez težav, ko pa je taka aplikacija prispela na telefone, so ti obtičali v neskončnem krogu zaganjanja in ponovnega zaganjanja. Hrošč je že prijavljen, ki je obljubil, da ga bo popravil v naslednjih podverziji Androida.

Kaj pa do tedaj? Uporabniki, ki so namestili najnovejšo verzijo te aplikacije, imajo problem. Telefon se ne bo zagnal, saj je problematično že dejstvo, da ti datoteki obstajata na spominskem mediju, ne da bi se aplikacija dejansko zagnala. Edina univerzalna rešitev je ponastavitev telefona na tovarniške nastavitev, kar seveda pomeni izgubo vseh podatkov na njem. Nekaj se jih avtomatično sinhronizira v Googlov oblak, vse pa seveda ne. Kdor ima vključen USB debugging, lahko telefon poveže z računalnikom in aplikacijo odstrani z adb, če mu to uspe storiti dovolj hitro.