ICIJ objavil dokumente o davčnih manevrih Amazona in drugih

Matej Huš

10. nov 2014 ob 16:32:20

Oktobra smo pisali, da je EU začela preiskavo Amazona, ker naj bi se ta prek svoje luksemburške podružnice izogibal plačilu davkov. Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) je sedaj objavil analizo več kot 28.000 strani dokumentov, ki so jih pridobili in ki pričajo o obsegu izmikanja plačilu davkov. Več kot 80 novinarjev iz 26 držav je prečesalo dokumente in ugotovilo, da se v Luksemburgu dobrih 340 multinacionalk skriva pred plačevanjem davkom. ICIJ razkriva 548 dokumentov iz obdobja 2002-2010. Situacija je za Evropsko komisijo precej nehvaležna, ker bo preiskovala ravnanje Luksemburga v obdobju, ko je bil sedanji predsednik komisije Jean-Claude Juncker luksemburški premier in finančni minister.

Čeprav je v Luksemburgu uradna stopnja obdavčitve dobičkov 29-odstotna (22 odstotkov davka in 7 odstotkov prispevkov v sklad za brezposelne), si podjetja ta znesek lahko zelo zmanjšajo. ICIJ je ugotovil, da niso redki primeri, ko je efektivna obdavčitev na koncu manj kot enoodstotna, o čemer smo tudi že pisali. Tako ravnanje ni omejeno le na tehnološke velikane, kot je Amazon, o katerem na naših straneh več pišemo, temveč gre za široko paleto podjetij od FedExa do IKEE. Svojevrsten rekorder je FedEx, ki se je dogovoril o vzpostavitvi strukture, po kateri je bila obdavčena četrtina odstotka njegovega dobička iz Mehike, Francije in Brazilije, ki so ga kanalizirali prek Luksemburga. Podjetja namreč lahko svojo davčno strukturo prijavijo finančnemu ministrstvu vnaprej in dobijo pisno potrditev, da bo prestala davčno presojo.

V Luksemburgu ima svoje podružnice več kot 170 podjetij s seznama Fortune 500. V letu 2012 so naprimer skozi Luksemburg prelila 95 milijard dolarjev in plačala vsega milijardo dolarjev davka - 1,1 odstotka.

Na poročanje ICIJ se je odzval PricewaterhouseCoopers, kjer so kritizirali početje novinarjev. Pravijo, da gre za zastarele in ukradene dokumente, novinarji pa da ne razumejo v celoti zapletenih davčnih struktur. Trdijo, da so njihovi davčni nasveti strankam povsem zakoniti, enako pa da velja tudi za postopke in strukture, ki jih uporabljajo. PwC je namreč svetovala številnim podjetjem in v njihovem imenu vlagala dokumente glede predlaganih struktur in davčnih obravnav finančnemu ministrstvu v Luksemburgu, ki jih je dostikrat še isti dan potrdilo. Številne podrobnosti so dorekli na tajnih sestankih med PwC in davčno upravo. Vse to je potrebno, ker Luksemburgu za razliko od odkritih davčnih oaz (ali poloaze Irske z enotno 12,5-odstotno stopnjo davka na dobiček) formalno sicer dobičke obdavči 29-odstotno, a je efektivna obdavčitev po vseh dogovorih na koncu bistveno nižja.

Amazon je eden najbolj razvpitih primerov, ki ima v Luksemburgu registrirano podružnico Amazon EU. Leta 2009 je njihova struktura delovala takole. Amazon Europe je plačal 105 milijonov evrov starševskem podjetju Amazon Technologies za uporabo intelektualne lastnine. Amazon EU je potem Amazonu Europe plačal 519 milijonov evrov za ta isti paket patentov, tako da je večino dobička ostalo v Amazon Europe. Ta ima v Luksemburgu poseben status in nizko obdavčitev, Amazon EU pa je imel tako ali tako nizek dobiček. Kasneje se je struktura spremenila in Amazon je prihodke iz vsega sveta zbiral v Amazonu EU, ki pa je imel izgubo.