iPhone 6 se umika iz Rusije?

Mandi

7. nov 2014 ob 10:57:53

Lani tega časa smo poročali o slabi prodaji iPhone 5 v Rusiji, kar pa je bilo pripisati predvsem visoki ceni. Letošnja novica je bolj povezana z zakonskimi težavami. Kot smo namreč že precej pisali spomladi, je Ruska vlada precej zategnila ureditev zasebnosti na spletu, od prepovedi ponujanja anonimnega wifija, anonimnega komentiranja na spletu, pa do ključne novele zakonov o varstvu osebnih podatkov in elektronskih komunikacijah, ki stopijo v veljavo s 1.1.2015 in ki bodo prepovedale hrambo osebnih podatkov o Rusih na strežnikih zunaj Rusije. Motiv te spremembe je seveda v tem, da bo lahko ruska policija nadvse preprosto prišla do osebnih, prometnih in komunikacijskih podatkov preiskovanih oseb. Pridobivanje podatkov iz tujine je namreč, nam pravijo, zelo počasno in težavno.

To seveda vpliva za marsikatero tujo storitev, ki se izobilno zanaša na hrambo uporabnikovih podatkov "v oblaku", se pravi, na strežnikih. Sveži iPhoni in iPadi seveda so na tem spisku, in po novem tja tudi shranjujejo resnično veliko informacij. Zavoljo tega si ruske oblasti želijo, da bi jim bili ti podatki enostavno dostopni na domačih strežnikih. V kolikor jih Apple ne bi uspel postaviti do 1.1. (in najverjetneje jih ne bo), bi potem prodajo njegovih naprav (vsaj začasno) prepovedali, oz. jim bo regulator Rosmocom pri operaterjih zablokiral dostop do tujih iCloudovih strežnikov.

Apple zadeve še ni uradno komentiral.

To pa trenutno niso edine njihove težave v deželi. Odkar je njihov CEO Tim Cook pred kratkim javno spregovoril o svoji spolni usmerjenosti, se marsikatero poročanje o Applu razume kot LGBT propaganda, kar pa v tej državi prav tako prepovedano. Ravno te dni se je v zvezi s tem zgodil manjši incident v St. Petersburgu, kjer je bila tamkajšnja univerza primorana odstraniti spomenik v spomin Stevu Jobsu.

Apple težav za zdaj uradno ne komentira.