Rusija se bo poizkusno odklopila od interneta

Matej Huš

11. feb 2019 ob 23:01:01

Rusija se pripravlja na izvedbo preizkusa, v katerem se bo država za kratek čas odklopila od mednarodnega interneta. Natančen datum testa še ni znan, se bo pa zgodil pred 1. aprilom, ko bo začel v celoti veljati novi zakon o digitalni ekonomiji. Gre za zahtevo ruskih oblasti, da morajo ruski operaterji zagotoviti neodvisnost ruskega internetnega prostora, ki mora ostati delujoč tudi v primeru hekerskega napada, ki bi državo odrezal od interneta.

Hkrati morajo ruski operaterji uvesti tehnična sredstva, ki omogočajo preusmeritev vsega ruskega internetnega prometa do vozlišč (internet exchange point), ki so pod nadzorom vladne agencije Roskomnadzor. Ta bo izvajal nadzor in blokiral neprimerne vsebine (deep packet inspection), hkrati pa bo skrbel, da interni ruski promet ne bo zapustil države. V preteklosti smo namreč že videli primere, ko je mednarodni promet potoval skozi Kitajsko ali kakšno drugo državo zaradi "napačnih" najav, kdo skrbi za katere naslove.

Ključni del preizkusa bo ruski DNS, ki so ga v Rusiji postavili in prvikrat preizkusili že leta 2014, drugič pa lani. Trenutno noben izmed vrhovnih strežnikov DNS ni v Rusiji (seveda pa obstajajo kopije vsebine), zato bi izpad mednarodne povezljivosti lahko vplival tudi na lokalno delovanje interneta. Zdi se, da je končni cilj uvedba podobnega velikega požarnega zidu, kakršnega ima Kitajska, kjer ves promet ves čas poteka skozi državo nadzorovana vozlišča.

Ruski operaterji uradno podpirajo novo zakonodajo, a opozarjajo, da bo prinesla velike stroške. Hkrati svarijo, da bi tovrstni preizkus povzročil obsežne motnje v ruskem internetu, kar ima negativne posledice za celotno državo in gospodarstvo. Cilj ruskih oblastih je do leta 2020 zagotoviti, da bo ves ruski promet ostal na ruskem ozemlju. Država tudi vzdržuje seznam blokiranih aplikacij in strani, denimo Telegram in LinkedIn sta nedostopna.