iPhone 5 se umika iz Rusije

Mandi

17. jul 2013 ob 21:58:55

Trije največji ruski mobilni operaterji - VimpelCom, MTS in MegaFon - so vsi prenehali s prodajo iPhonov, ter se raje obrnili k Samsungu. Kot vzrok navajajo ostre pogodbene pogoje, ki jim jih je brezkompromisno želel vsiliti Apple - minimalne odkupne količine, subvencioniranje prodajne cene telefona in znatne marketinške vložke. Pri teh pogojih se jim prodaja prodaja več ne splača, pravijo.

V Rusiji je subvencioniranje cene telefona načeloma prepovedano, zato so cene visoke - okoti 700€ (30.000 rubljev) za nov iPhone, na črnem trgu lahko tudi več. S to ceno telefon ne more biti konkurenčen ostalim opcijam - sploh ne Androidom, ki se prodajajo tudi za pod stotaka, ter tudi ne Windows Phonom. S slednjimi je situacija v državi posebej zanimiva, saj je vodilni operater MTS že lani nehal prodajati iPhone in podprl Windows Phone, zato ima slednji v državi celo večji tržni delež od Appla (8.3% proti 8.2%, prej 9%).

iPhone ostaja naprodaj v Applovih lastnih trgovinah.

Zanimiv dokaz o ostrosti Applovih prodajnih pogojev pa prihaja še iz domače ZDA, kjer je eden od partnerskih operaterjev v nedavnem poročilu regulatorju trga razkril, da ga pestijo visoke denarne obveznosti do Appla. Verizon, ki je telefon začel prodajati pred dvema letoma, s čimer se je končalo obdobje AT&T-jeve ekskluzive, se je za ta privilegij moral zavezati k precej velikim minimalnim naročilom. Vsako leto naj bi prodali med 35 in 40 milijoni iPhonov, čeprav je dejanska prodaja že lani dosegala le polovico tega, letos pa naj ne bi bilo veliko boljše. V prvi polovici leta so prodali vsega 7.2 milijona modelov (kar je skladno s poročili od povsod, vključno Foxconna, da se petica ne prodaja v skladu s pričakovanji); v drugi polovici leta (božič pa to) naj bi jih 10.8 milijona, a aboje skupaj je še vedno 19 milijonov telefonov - ali nekje 12 milijard dolarjev v nakupni ceni, subvencijah in marketinških stroških - premalo glede na pogodbene obveznosti. Glavno vprašanje zdaj - tako vsaj analitiki - je, ali bo Apple zahteval, da Verizon vse te domenjene telefone tudi dejansko kupi. Če bo, se bo operater znašel z ogromno zalogo telefonov, ki jih najbrž ne bo mogel prodati. Če ne, bodo podoben izhod najbrž zahtevali tudi preostali domači in tuji operaterji, ki tudi ne zmorejo dosegati prodajnih ciljev izpred let, ko je iPhone še veljal za bistveno boljši in naprednejši telefon. Morda bo pa iOS 7 malo popravil stvari.

Pri tem velja opozoriti, da ima tudi Samsung težave z vzdrževanjem vsakič večje rasti prodaje. Nedavni poslovni rezultati razkrivajo, da jim je dobiček glede na lansko leto zrasel za 47%, vendar to za delničarje in analitike vseeno ni bilo dovolj, in delnica je izgubila 5% svoje vrednosti.