LG-jev LCD z najmanjšim robom

Matej Huš

1. nov 2014 ob 17:02:55

Ugotavljali smo že, da je nova moda mobilnih telefonov tankost, čemur morajo slediti tudi zasloni, a pomembna je tudi debelina črnega roba ob zaslonu (bezel). LG je trenutno vodilni na tem področju, saj so predstavili nov LCD-zaslon, ki meri vsega 0,7 milimetra. Tako je, tanjši rob ima od debeline kreditne kartice.

Novi LCD-panel z diagonalo 5,3 palca ima ločljivost 1080p in na levi in desni strani vsega 0,7 milimetra neizrabljenega prostora. LG je za tolikšno stanjšanje uporabil novo tehnologijo, ki so jo poimenovali Advanced In-Cell Touch, in omogoča vtisnjenje na dotik občutljivega panela neposredno v LCD-modul. Tako odpade potreba po vmesnem spoju, kar prihrani nekaj desetink milimetra. Prav tako so nekaj prihranili pri pritrditvi LCD-ja na vezje in osvetlitev, kjer v tehnologiji Neo Edge novo lepilo zamenjuje predhodni trak, kar spet odnese nekaj desetink milimetra. Povrhu je zaslon zato odporen še na prah in vodo.

LG na žalost pravi, da bodo novi zasloni, ki zaradi zanemarljivega roba dajejo prelivni učinek, na voljo le za kitajski trg, kjer je povpraševanje najmočnejše. Sčasoma pa si jih obetamo tudi drugod. O ceni še ni podatkov.